Sebastian Burduja: Securitatea energetică regională depinde de creșterea utilizării energiei nucleare
Telex » Știri astăzi, 9:15
Securitatea energetică regională depinde de creșterea utilizării energiei nucleare, iar dezvoltarea capacităților locale și a lanțurilor de aprovizionare este obligatorie, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a participat la Suppliers' Day „Parteneri pentru Excelență Nucleară”, eveniment organizat de Nuclearelectrica, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), informează un comunicat al Nuclearelectrica citat de Agerpres. „Sectorul nuclear sprijină 1 milion de locuri de muncă în UE, cu potențial de creștere la 1,3 milioane datorită noilor proiecte. România a făcut deja pași importanți: am creat primul centru de instruire pentru SMR și o Școală Națională de Energie Nucleară, menite să formeze viitorii experți. Securitatea energetică regională depinde de creșterea utilizării energiei nucleare, iar dezvoltarea capacităților locale și a lanțurilor de aprovizionare este obligatorie. Proiectele nucleare reprezintă un efort colectiv, iar România este pregătită să împărtășească expertiza acumulată. În pregătirea noii tehnologii SMR, este esențial să valorificăm oportunitățile pentru industria locală și să oferim sprijinul necesar pentru adaptare și specializare”, a subliniat Sebastian Burduja, în comunicatul citat.
Evenimentul, desfășurat la sediul CCIR, a avut ca obiectiv dezvoltarea relațiilor cu mediul de afaceri din România și valorificarea capabilităților furnizorilor români, prin raportare la standardele industriei nucleare, în perspectiva dezvoltării proiectelor de investiții majore ale Nuclearelectrica, dar și a operării în condiții de securitate nucleară a CNE Cernavodă. Acesta a reunit profesioniști din sectorul energetic și companii specializate în diferite domenii de activitate, a căror contribuție ar putea fi valorificată în dezvoltarea sectorului nuclear din România, simultan cu dezvoltarea lanțului valoric național, pentru o poziționare avantajoasă a României la nivel regional și creșterea nivelului de reziliență economico-financiară.
„România are un rol esențial în Europa prin proiectele noastre de energie nucleară, care contribuie la securitatea energetică și la tranziția către o economie verde. Parteneri pentru Excelență Nucleară a fost gândit pentru a crește nivelul de implicare a furnizorilor români, implicit nivelul de dezvoltare economică locală. Ne-am propus să facilităm înțelegerea asupra rigurozității unui operator nuclear, proceselor și activităților specifice, standardelor și principiilor înalte de securitate nucleară, toate cu respectarea legislației aplicabile. Proiectele noastre de investiții, pe lângă rolul esențial în decarbonizare și avans tehnologic, înseamnă, în mod egal, sustenabil, și dezvoltarea economică a României. Împreună putem asigura excelența operațională pe termen lung a acestor proiecte”, a precizat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
La rândul său, președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat importanța colaborării dintre sectorul privat și cel public pentru dezvoltarea sustenabilă a României, precizând că organizația oamenilor de afaceri va continua să susțină inițiativele care promovează inovația, cooperarea și investițiile în acest sector strategic.
„În afară de avantajele energetice, dezvoltarea industriei nucleare implică și o serie de beneficii economice semnificative, cum ar fi: crearea de locuri de muncă, atragerea de investiții și dezvoltarea infrastructurii industriale. În ceea ce privește forța de muncă înalt calificată, România dispune de o bază solidă de specialiști și instituții de cercetare care pot contribui la inovarea în acest domeniu, consolidând, în acest fel, rolul României în cadrul sectorului energetic european. Camera de Comerț și Industrie a României va continua să susțină inițiativele care promovează inovația, cooperarea și investițiile în acest sector strategic, cu scopul de a asigura un viitor energetic sigur, sustenabil și competitiv pentru generațiile viitoare”, a adăugat Mihai Daraban.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale