Sebastian Burduja: Strategia Energetică Națională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni și adoptată prin HG până la final de iunie
Telex » Știri 21 mai 2024
Strategia Energetică Națională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii iunie, a anunțat, la un eveniment de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. "Energia înseamnă competitivitate economică, înseamnă și calitatea vieții pentru români, înseamnă cam tot - și este un minister strategic. Când am preluat mandatul, acum 10 luni, am făcut o recapitulare a principalelor situații-provocări, de la planul strategic până la planul investițional și implementarea acestor proiecte. Pe palierul strategic, România nu are de foarte mulți ani o strategie energetică. S-au încercat multe variante, mai mereu s-au blocat în instanță, în avizare interministerială, dar sigur că avem Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC). Și asta în sine a fost o dezbatere. Mai e nevoie de o strategie națională, dacă România tot are acest instrument al PNIESC-ului, așa cum ne cere Comisia Europeană? Discutând cu foarte mulți experți, concluzia mea a fost că da, avem nevoie de o Strategie Energetică Națională, iar planul integrat să fie corelat cu această strategie energetică - și am creat, la scurt timp după ce am preluat mandatul, un instrument în premieră care se numește Consiliul Onorific", a afirmat Burduja, la conferința Energy road - Energie la tine acasă - Ediția a VI-a.
Potrivit acestuia, strategia energetică în forma actuală a fost generată în Ministerul Energiei, trecută prin opiniile specialiștilor din Consiliul onorific și urmează să fie pusă în dezbatere publică și să intre în avizare interministerială în termen de "probabil două săptămâni".
"În două săptămâni, așteptați-vă să putem dezbate într-un format și mai larg această Strategie Energetică Națională și, până la mijlocul lunii iunie, cel mai târziu la final de iunie să o putem vedea adoptată. Ea se adoptă prin Hotărâre de Guvern", a adăugat el.
În ceea ce privește Strategia Energetică Națională, Burduja a precizat că opțiunile au fost: să se meargă "ca înainte, cu un document exhaustiv, cu listă de proiecte, ceea ce implica aviz de mediu și toate procedurile care anterior au întârziat sau au blocat lucrurile" sau să adopte o strategie de tip concept "încolo se duce lumea, acolo vrem să se ducă țară".
"Am mers pe varianta a doua, pentru că aprobările în sine sunt mult mai facile și pentru că la finalul lunii iunie trebuie să avem și o formă finală închegată a noului PNIESC, iar ordinea logică stabilită și în reglementările europene este să ai mai întâi o strategie, după care să vii cu Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice. (...)", a mai spus ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile