Sebastian Burduja: Tentativele de blocaj ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă
Telex » Știri 22 octombrie, 9:00
Tentativele de blocaj cu orice preț al proiectelor energetice strategice pentru România continuă, dar nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Quod erat demonstrandum. Aflu, din păcate fără surprindere, că tentativele de blocaj cu orice preț ale proiectelor energetice strategice pentru România continuă. Ieri era mediul, astăzi este moștenirea culturală de pe fundul Mării Negre. Ce va fi oare mâine? Nu mă intimidează nici jignirile, nici amenințările, nici solicitările de demisie ale câtorva asociații care, de ani de zile, blochează investițiile strategice în sectorul energetic românesc. Nu voi renunța niciodată să lupt pentru valorile în care cred și am o singură datorie: să reprezint interesele românilor”, a subliniat ministrul, citat de Agerpres.
Oficialul a precizat că utilizarea gazelor din Marea Neagră înseamnă securitate și independență energetică pentru România, dar și pentru o parte importantă din această regiune. „Pentru cine vrea să înțeleagă, utilizarea gazelor din Marea Neagră de către România înseamnă securitate și independență energetică pentru țara noastră, pentru o parte importantă din această regiune și pentru acea Europă care crede în valorile democratice. Deci, nu pot să nu mă întreb: cine nu vrea o Românie și o Europă independente energetic? Cine nu vrea ca țara noastră să își folosească resursele și să nu mai fie la cheremul niciunui alt stat, cu atât mai puțin al unuia care a folosit energia ca armă de șantaj timp de decenii? Cui servește blocarea oricărei inițiative care ar putea, cu adevărat, să rupă ghearele dependenței europene față de gazul rusesc? Răspunsurile sunt evidente”, a punctat ministrul Energiei.
Burduja a menționat că proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, de 1000 MW, o investiție de peste 800 de milioane de euro, care urmează a fi realizată în județul Arad, a fost blocat de o asociație non-guvernamentală pentru că afecta păsările din zonă.
„Am cel mai mare respect pentru societatea civilă. Am fondat două ONG-uri. Știu cât de greu este să dedici timp, să strângi voluntari, să lupți pentru cauze bune. Totodată, iubesc natura, animalele, istoria acestei țări. Și tocmai de aceea știu că facem ceea ce trebuie pentru a avea energie sigură, ieftină și verde - în această ordine de priorități - pentru toți românii. Pentru o Românie a generațiilor viitoare, pe picioarele ei, sigură și competitivă”, a mai scris Sebastian Burduja pe pagina de socializare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial