Secretar de stat: Avem încă gări care sunt adevărate muzee în aer liber
Telex » Știri 21 noiembrie 2022
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionuț Cristian Săvoiu, susține că optimizarea transportului feroviar se poate face și prin introducerea unui sistem modern de management al traficului feroviar care să fie raliat la standardele europene. "Noi avem încă gări care sunt adevărate muzee în aer liber. Macazele și toate mecanismele de dirijare a traficului sunt manuale, sunt de când s-a înființat gara. Gările au programe de automatizare, care costă și acestea bani. Și ele trebuie corelate cu sistemele de management al traficului", a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat.
Potrivit acestuia, România nu va avea "un trafic feroviar modern, atractiv și flexibil până nu va face reforme care țin de infrastructura de cale ferată".
"Lumea are tendința să se uite în primul rând la vagoane și la curățenia din vagon și vechimea locomotivei. Dar nu aceasta este toată problema. Problema este mult mai amplă și mai complexă. Degeaba cumperi locomotive noi și vagoane și le pui să meargă pe niște șine pe care există risc de deraiere", a mai declarat Săvoiu.
În ceea ce privește creșterea vitezei de trafic, acesta a explicat că este în strânsă corelație cu managementul traficului, îmbunătățirea managementului traficului, introducerea unor sisteme și a unor standarde moderne care sunt deja implementate la nivelul UE "dar care trebuie instalate și la nivelul infrastructurii feroviare la nivel de instalații".
"Aceste lucruri se dezvoltă pas cu pas și coridor cu coridor, pe prioritățile fixate de UE. Important e că lucrurile se mișcă, există finanțare, sunt programe, sunt proiecte, și sunt acțiuni concrete care se iau și sunt în curs de implementare", a conchis Ionuț Cristian Săvoiu.
Secretarul de stat s-a aflat la Iași pentru a lua parte la evenimentele derulate în cadrul "Săptămânii Geodeziei Românești", manifestarea organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (TUIASI). Manifestările au reunit profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial