Secretar de stat: Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE
Numărul 43, 30 oct. - 5 nov. 2024 » Analize și sinteze
România trebuie să vină cu instrumente financiare diferite pentru a atrage și a mobiliza investiții, în condițiile în care nu se mai poate baza doar pe fonduri europene, iar cele de convergență probabil nu vor mai exista, a declarat, într-o conferință de specialitate, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului și președintele Consiliul Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat, relatează Agerpres. El a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care dețin active imobiliare și distribuie aproape în totalitate veniturile obținute din exploatarea acestor active către acționarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.
Proiectul de lege privind societățile de investiții imobiliare a trecut de Senat și se află în dezbatere la Camera Deputaților.
Secretarul de stat a subliniat că o astfel de legislație este foarte importantă pentru piața de capital, pentru investitori, în condițiile în care sectorul construcțiilor generează peste 8% din PIB-ul României.
„Pe piața de capital noi avem bani, nu e o problemă de bani sau neapărat de deponenți noi. Nu avem foarte multe oportunități. Am văzut la listarea Hidroelectrica, a fost suprasubscrisă. Avem nevoie de noi oportunități și, așa cum s-a arătat, prezența unui REIT pe piața de capital va încuraja mai mulți investitori sau mai mulți actori din domeniul real estate să fie prezenți, să fie acolo. Pe de altă parte, aduce guvernanță și transparență, ceea ce într-o companie care nu este listată la bursă, e mai greu de monitorizat. Pe piața de capital ai un gardian, Bursa de Valori, ai investitori care se uită - și se generează valoarea adăugată pentru investiții. Eu cred foarte tare că un guvern trebuie să se uite la a crea bogăție pentru a avea de unde să o distribuie”, a menționat Mihai Precup, la conferința „Prima discuție a mediului de business despre REIT: instrumentul care conectează piața imobiliară din România cu potențialul de dezvoltare prin piața de capital”.
Potrivit acestuia, chiar dacă aceste REIT-uri au anumite avantaje fiscale, ele vin cu un pachet legislativ consolidat care protejează atât investitorii, fie de retail, cât și proprietarul REIT-ului, cel care gestionează, management-ul acestuia.
„Dezvoltând acest sector, generezi bogăție, iar după aceea, guvernul să o genereze înspre oameni, mai departe. După cum spuneam, bani sunt pe piața de capital. Avem nevoie de mai multe instrumente financiare. Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, n.r.). Știți foarte bine, în următorii ani, România, probabil în termeni de PIB per capita va depăși media europeană. Trebuie să venim cu instrumente financiare diferite pentru a trage și a mobiliza investiții. Nu putem să ne bazăm doar pe fonduri europene sau pe cele de convergență care nu vor mai fi la un moment dat. Trebuie să venim cu instrumente financiare mai sofisticate, care să mobilizeze capital”, a mai spus secretarul de stat.
El a subliniat că majoritatea țărilor care fac parte din OCDE generează peste 80% din PIB-ul mondial.
„Avem nevoie să ne apropiem de aceste țări. Vrem să fim o țară dezvoltată, avem nevoie de o piață de capital mai matură, cu instrumente financiare mai sofisticate, pentru că nu putem să ne bazăm doar pe obligațiuni Fidelis și pe cumpărare de acțiuni la companii de stat. Trebuie să venim cu alt tip de instrumente financiare”, a explicat acesta.
În opinia sa, acest instrument pe sectorul real estate, imobiliare, construcții, este cel mai bun în prezent, atât pentru diversificarea instrumentelor financiare, cât și pentru a mobiliza capital.
Potrivit reprezentanților BVB, REIT-urile securitizează investițiile imobiliare, oferind investitorilor posibilitatea de a deține o cotă dintr-un portofoliu imobiliar diversificat, beneficiind de aceleași avantaje fiscale și operaționale ca în cazul deținerii directe a unei proprietăți.
În prezent, mediul de business din România este aproape de a beneficia de o astfel de legislație, pas care este de așteptat să ajute investitorii și companiile locale să deblocheze capitalul necesar pentru proiectele imobiliare, stimulând atât piața imobiliară, cât și economia în ansamblu, precizează sursa citată.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale