Secretar de stat: Cheltuielile cu investiții pentru anul 2024 sunt previzionate la aproximativ 106 miliarde lei
Telex » Știri 31 iulie 2024
Cheltuielile cu investițiile pentru anul acesta sunt previzionate a fi undeva la aproximativ 106 miliarde de lei, respectiv 6% din produsul intern brut, iar în prima parte a anului acestea au fost de 46,27 miliarde de lei, în creștere cu 41% față de perioada similară a anului 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Marius Andrieș, citat de Agerpres. "Cheltuielile cu investiții pentru anul 2024 sunt previzionate a fi undeva la aproximativ 106 miliarde (de lei, n.r.), 6% din produsul intern brut. Aceste investiții sunt, să spun așa, ca urmare a implementării proiectelor de investiții din politica de coeziune, PNRR și fonduri naționale. Pentru prima parte a anului, cheltuieli de investiții au reprezentat undeva la 46,27 miliarde de lei, cu o creștere de 41% față de perioada similară a anului 2023 și vom continua să susținem aceste investiții deoarece doar prin investiții se poate obține creștere economică sustenabilă și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor din România", a spus Alin Marius Andrieș, la Conferința "Upgrade Romania: Impactul marilor investiții ale anului 2024".
El a menționat că, în anul 2024, în baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul de Finanțe, sunt derulate 64 de proiecte cu o valoare de aproximativ 11 miliarde de lei. Prin intermediul acestora va fi susținută crearea a peste 11.000 de locuri de muncă.
La rândul său, Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a arătat că cele mai dinamice sectoare din economie rămân construcțiile și IT. "Avem cel mai mare număr de ingineri soft-iști la 1000 de locuitori din Europa și suntem a 6-a națiune din lume, ceea ce aduce avantaje cu certitudine României. Important pentru noi este să creăm mai multă proprietate intelectuală în România, să avem mai multă cercetare-dezvoltare care să fie înregistrată ca marcă aici", a declarat Ștefan Radu Oprea.
El a afirmat că transformarea economiei românești ar trebui să fie de la o economie unde investitorii veneau pentru valoarea scăzută a salariilor, într-o economie unde investitorii vin pentru creativitate, pentru productivitate, pentru produsele românești.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile