Secretar de stat: Economia digitală a României poate ajunge la 50 de miliarde de euro, până în 2030
Telex » Știri ieri, 9:00
Economia digitală a României poate crește de patru ori, la 50 de miliarde de euro, până în 2030, a declarat, marți, la deschiderea GoTech World 2024, secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Dumea, citat de Agerpres. „Calculele pe care le avem ne arată faptul că economia digitală a României, și aici vorbim de partea de comerț, fonduri, poate crește de patru ori în următorii câțiva ani. Până în 2030, estimăm că putem ajunge la o piață de 50 de miliarde de euro și asta ne încurajează și ne arată că trebuie să investim puternic în tot ceea ce înseamnă competențe digitale, în tot ceea ce înseamnă adaptarea la piață, la dezvoltarea IMM-urilor în această zonă și în final, dezvoltarea statului, a competențelor digitale, a funcționarilor publici, astfel încât să ne ofere serviciile pe care toți ne ni le dorim. Studiile FMI arată că 40% din sarcinile de lucru pe care le avem acum în viața de muncă pot fi automatizate. În același timp, Google ne spune că 70% din sarcinile de lucru din zona administrativă a Guvernului pot fi automatizate. Asta înseamnă că avem un potențial imens de a ne îmbunătăți, dar în același timp și de a schimba paradigma, a schimba piața forței de muncă, felul în care arată joburile în acest moment“, a menționat oficialul.
Potrivit demnitarului, în ceea ce privește numărul de specialiști, România ocupă prima poziție în Europa și locul 6 la nivel mondial, raportat la 1000 de locuitori. „Suntem în această perioadă semnificativă a Inteligenței Artificiale și acesta este subiectul pe care îl discutăm efectiv la toate evenimentele la care mergem în acest moment, fie că vine vorba de cercetare, de inovare, de orice ține de știință sau orice am avea de făcut în zona de antreprenoriat. Totul începe cu AI (...) Partea bună este că România și companiile românești au această oportunitate de a intra în prima linie a acestui progres și de a se manifesta, de a se bucura de toate oportunitățile pe care tehnologia AI ni le pune la dispoziție și trebuie să valorificăm, să ne dăm silința să facem tot ceea ce putem să valorificăm acest potențial imens al tehnologiei. România, dacă nu știați, este pe locul 1 în Europa atunci când vorbim de numărul de specialiști în zona de IT raportat la mia de locuitori. Suntem chiar peste America din punctul acesta de vedere și pe locul șase la nivel mondial. Deci, avem tot ce ne trebuie ca să ne dezvoltăm semnificativ în acest moment”, a spus Dumea.
Ediția din acest an a expo-conferinței B2B GoTech World reunește, la Romexpo, în perioada 12 -13 noiembrie, peste 120 de experți din industrie și aproximativ 100 de companii expozante. Reprezentanții organizatorilor estimează că vor participa în jur de 15.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 din categoria C-level.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice