Secretar de stat: Fermele mici trebuie să devină ferme integrate
Telex » Știri 2 august 2021
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Cățean, a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate și nu să rămână doar vânzătoare de materie primă, relatează Agerpres. „Propunerile pe care le-am făcut celor prezenți, în primul rând, schema de calitate «lapte de fân», vizează dezvoltarea acestor ferme de familie, ferme care trebuie să devină ferme integrate, procesare, comercializare, nu doar producție de materie primă”, a spus George Cățean.
El a arătat că în prezent sunt două feluri de fermieri: cei care fac agricultură pentru subvenție „și care pe termen scurt nu o să mai existe” și fermierii care fac agricultură și trăiesc din veniturile pe care le obțin, care sunt fermierii „veritabili”.
De asemenea, secretarul de stat s-a referit la necesitatea unor modificări la ordonanța ce vizează organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și i-a invitat pe cei prezenți să facă propuneri în acest sens. „Există nevoie de modificări legislative, la care și lucrăm, OUG 34 din 2013 este ordonanța care aduce în buna gestionare pășunile, pajiștile comunale și în dialogul pe care l-am avut le-am propus celor prezenți să facă și ei propuneri pentru modificările pe care le vom aduce la acest cadru legislativ, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări pentru a vorbi despre bunul comunității, de care se folosesc cei din comunitate”, a mai spus secretarul de stat.
Acesta a vorbit și despre perspectivele pe termen lung în domeniu, respectiv strategiile Comisiei Europene. „Vorbim despre ambițiile pe care Comisia Europeană le are pentru 2030, Green Deal, cu cele două strategii, în principal «Farm to Fork», lanțul scurt alimentar – și aici avem nevoie de consolidare și acces la piață pentru ceea ce noi producem”, a subliniat George Cățean.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial