Secretar de stat: Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură
Telex » Știri 22 martie 2023
Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură, de investiții pentru România, în condițiile în care 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, conform reglementării fondurilor de pensii, a afirmat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres. "Fondurile de pensii caută investiții pentru a plasa banii pe termen lung și investiții sigure, cu un cash-flow, un flux de trezorerie predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva la 3 milioane de euro, care ar putea să fie alocați înspre proiecte mari de infrastructură, de investiții pentru România. Cuvântul-cheie al acestui an trebuie să fie, pe lângă reziliență, parteneriat. Dacă reușim să punem înainte proiecte puternice investiționale, de parteneriat public-privat între stat și sectorul privat, putem să deblocăm și fonduri de investiții, cum ar fi fondurile de pensii, înspre acest tip de investiții", a menționat Precup, la un eveniment de specialitate.
Totodată, el a precizat că guvernarea a fost preluată la un deficit bugetar de peste 9%, anul trecut a fost încheiat cu un deficit bugetar sub 6%, respectiv 5,8%, iar anul acesta se îndreaptă spre 4,4%. "Ne ținem de ceea ce ne-am angajat față de Fondul Monetar Internațional, față de Banca Mondială, să aducem deficitul bugetar sub 3%. În ceea ce privește încrederea, din punctul meu de vedere, ca un om care vine din sectorul privat, am avut o surpriză plăcută să văd că românii preferă să-și plaseze banii în titluri de stat decât să-i țină la saltea sau să-i pună pe contul curent, ceea ce reflectă faptul că își transferă încrederea înspre Guvernul României", a adăugat secretarul de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național