Secretar de stat în MF: Suntem în curs de a stabili un cadru legal pentru emisiune de „green bonds”
Telex » Știri 20 iunie 2022
Ministerul Finanțelor (MF) se află în curs de a stabili un cadru legal pentru emisiune de „green bonds”, având în vedere că piața de obligațiuni verzi a explodat la nivel mondial, în ultimii cinci ani, a declarat secretarul de stat în MF, Mihai Călin Precup, citat de Agerpres. „Suntem în curs de a stabili un cadru legal pentru emisiune de green bonds. Am văzut că, în ultimii cinci ani, piața de obligațiuni verzi a explodat la nivel mondial și vrea și statul român să profite prin emisiune de obligațiuni verzi și înființarea unor proiecte strategice pentru statul român pentru aceste obligațiuni, care să aibă și o componentă verde. Am văzut, de asemenea, succesul Fidelis, chiar acum avem o emisiune Fidelis deschisă (…). Avem randamente, zic eu, destul de bune, de 7,2% pe an pentru plasamente la un an, 7,8% pentru plasamente la trei ani. Este și în contextul inflaționist, suntem conștienți de acest lucru, dar cel puțin ultima emisiune de obligațiuni a fost un real succes, în 15 zile s-au strâns 2 miliarde de lei. Credem că și emisiunea de obligațiuni green bond când se va face va fi un succes și va duce la posibilitatea de diversificare a instrumentelor financiare la care putem să avem acces pe piața de valori București”, a menționat Mihai Călin Precup, la a patra ediție a Forumului Anual ARIR (Asociația pentru Relații cu Investitorii – n.r.).
El a subliniat că piața de capital crește, iar în raport cu Polonia, care este lider în Europa de Est, crește „cu o viteză fulminantă”. „Cred că statul poate să joace un rol extrem de important în această ecuație, în sensul ca avem 216 companii de stat care angajează undeva pe la 83.000 de persoane, au un impact semnificativ asupra PIB-ului României, în sensul că generează undeva la 7% din PIB-ul României. Din aceste 216 companii, avem 18 care sunt deja listate la Bursa de Valori București, deținute majoritar de statul român și vreo opt sunt deținute în proporție minoritară de statul român. Guvernul României poate să joace un rol importat prin continuarea procesului de listare a unor companii strategice și a unor companii de stat pentru Bursa de Valori București pentru a crește acel grad de capitalizare bursieră”, a adăugat Mihai Călin Precup. Potrivit secretarului de stat, Hidroelectrica poate să fie un jucător și „să schimbe cu adevărat piața de capital, să crească fulminant piața de capitalizare bursieră, fiind probabil cea mai mare listare din Europa de Est”.
„Noi, ce putem să facem, în cadrul Ministerului de Finanțe, pe de o parte, să ne asigurăm că avem consilii de administrație profesioniste, independente politic, oameni care știu despre ce este vorba în cadrul acelor companii, să dăm credibilitate companiilor”, a mai spus Mihai Călin Precup.
El a subliniat că, pe drumul înspre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), trebuie îndeplinite unele criterii, unul dintre acestea fiind „adoptarea unui cod de guvernanță corporativă pentru companiile de stat, să fim și noi în linie cu țările dezvoltate, nu numai din punct de vedere economic, ci și din punct de vedere al guvernanței corporative”.
ARIR este o organizație non-guvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi emitenților actuali și potențiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniștilor în relația cu investitorii (IR) și pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și în guvernanța corporativă. A fost înființată în noiembrie 2018 și are ca membri companii listate, companii cu potențial de a deveni companii listate, administratori de fonduri, profesioniști în relația cu investitorii, precum și consultanți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național