Secretar de stat: În PNRR există o schemă de minimis cu scopul de a ajuta companiile românești în procesul de listare la Bursă
Telex » Știri 17 februarie 2023
Companiile care doresc să se listeze la Bursa de Valori București (BVB), mai ales cele din domeniul IT, din sectorul energetic sau cele din sectorul energetic verde, care promovează tranziția, au la dispoziție o schemă de minimis în PNRR, Măsura 2, cu un buget de 35 milioane de euro, a anunțat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres. "În PNRR există Măsura 2, care este o schemă de minimis, de a ajuta companiile românești în procesul lor de listare la Bursă. Vorbim de un buget de 35 milioane de euro care, poate, parte din el va acoperi costuri ale companiilor care doresc să se listeze pe Bursa de Valori București, tot în ideea în care dorim să le încurajăm să vină înspre instrumente financiare diferite de cele pe care le folosesc. Astăzi, după cum bine știți, economia românească se bazează în mare măsură pe finanțarea bancară. Obiectivul este să venim înspre companii care doresc să listeze acțiuni noi, să emită acțiuni noi pe Bursa de Valori București, se capitalizează, își diversifică sursa de capital, își finanțează activitatea. Obiectivul acestei Măsuri 2 din PNRR se orientează în special către companiile din domeniul digital, din domeniul IT și înspre companiile din sectorul energetic, în special cele din sectorul energetic verde, care promovează tranziția", a menționat Mihai Precup, la un eveniment organizat de BVB.
El a subliniat că, anul trecut, Ministerul Finanțelor "a avut un an extraordinar de parteneriat cu Bursa de Valori București".
În ceea ce privește emisiunile de titluri de stat Fidelis, Mihai Precup a precizat că acestea au avut un real succes. "Practic, de când a început acest proces, din iulie 2020 până în decembrie 2022, statul român, Guvernul României, a reușit să strângă, să ridice de la populație, peste 15 miliarde de lei. Eu îndrăznesc să spun că aceasta reprezintă un transfer de încredere, înainte de toate, dinspre populație înspre Guvernul României. În loc să păstreze banii la saltea sau în conturile bancare, au preferat să pună economiile și să creadă în Guvernul României, să-și pună economiile în în titlurile de stat Fidelis, care au oferit randamente foarte bune. După cum bine știți, câștigurile sunt scutite de impozit, au fost peste 100.000 de subscrieri", a adăugat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, Bursa de Valori București a jucat un rol extrem de important, mai ales pentru cei care au dorit să vândă aceste titluri de stat înainte de maturitate și să recupereze lichiditățile mai repede, astfel, "bursa fiind un partener stabil al statului în termen de piață transparentă, care oferă investitorilor posibilitatea de a vinde instrumentul financiar la prețul real, la prețul de piață în momentul respectiv".
El a făcut referire și la listarea Hidroelectrica, menționând că reprezintă unul dintre obiectivele Guvernului României: "Obiectivul este să fie listată în cursul acestui an, probabil va fi cea mai mare listare din istoria Europei de Est. Credem că listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București poate să reprezinte o poveste de succes nu numai pentru România, cât și pentru regiune, și să transforme Hidroelectrica în una dintre cei mai cele mai valoroase companii din sectorul energetic", a mai spus secretarul de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial