Secretar de stat: România are 7 regiuni mai puțin dezvoltate și o regiune dezvoltată; trebuie să reducem disparitățile dintre aceste zone
Telex » Știri 5 aprilie 2019
România trebuie să reducă disparităţile extrem de mari dintre regiuni şi să aducă aceste zone în apropierea polilor de creştere din jurul municipiilor, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE). „Aş vrea să reamintesc că România are şapte regiuni mai puţin dezvoltate şi o regiune dezvoltată, nici măcar în tranziţie. Prin urmare, disparităţile sunt extrem de mari în continuare. Avem o regiune care catalizează extrem de multe resurse, forţă de muncă, şi calificată. În acelaşi timp, avem şapte regiuni care au poli de creştere în jurul municipiilor – Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, dar avem zone în imediata apropiere a acestor poli de creştere care suferă din cauza lipsei de oportunităţi, a lipsei forţei de muncă, a lipsei de investiţii. Cred că rolul nostru este să aducem aceste zone din apropierea acestor poli de creştere cât mai aproape de aceşti poli şi să răspândim bunele practici şi până la urmă dezvoltarea şi convergenţa (...) Vreau să spun că 35% din Fondul European de Dezvoltare Regională va fi alocat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pentru inovare, specializare inteligentă, competitivitate. Salutăm faptul că statele membre au decis în Consiliu şi au propus să fie adăugată competitivitatea IMM-urilor, dincolo de inovare şi specializare inteligentă. România are o piaţă dominată de IMM-uri şi trebuie să avem justa măsură de a investi ca întreprinderile mici şi mijlocii să reziste pe piaţă şi să-şi creeze o nişă”, a afirmat Mihaela Toader.
De asemenea, în viziunea secretarului de stat din MFE, România trebuie să investească în infrastructura de bază care include atât transporturile, cât şi educaţia şi sănătatea.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice