Secretar de stat: Turismul rural este unul dintre cele șase produse turistice principale ale României
Telex » Știri 24 octombrie 2023
Turismul rural este unul dintre cele șase produse turistice principale ale României, pe lângă turismul cultural, de city break, turismul în natură, turismul activ și de aventură, turismul balnear și wellness, consideră secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), Lucian-Ioan Rus, citat de Agerpres. În perioada 16 - 20 octombrie, Rus a condus delegația României, care a participat la Adunarea Generală a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), la întrunirea Comisiei pentru Europa, Forumul pentru Investiții în Turism, Forumul pentru Educație în Turism, evenimente care au avut loc la Samarkand, în Uzbekistan.
Potrivit unui comunicat al MEAT, România este membră cu drepturi depline a Organizației Mondiale a Turismului încă de la înființarea acestei organizații, în anul 1975.
În cadrul evenimentelor, au avut loc discuții cu reprezentanți ai Organizației Mondiale a Turismului, ai ministerelor responsabile de turism, precum și cu cei ai Ambasadei României în Uzbekistan, în vederea identificării unor colaborări pentru dezvoltarea turismului la nivel național.
În discursul său, secretarul de stat Lucian-Ioan Rus a vorbit despre promovarea formelor de turism din țara noastră, cu accent pe turismul rural și pe cel cultural. Totodată demnitarul român a precizat că până în prezent în țara noastră au fost recunoscute 133 de trasee cultural-turistice. În plus, România este inclusă în 11 rute culturale ale Consiliului Europei și 5 rute transnaționale.
"Conform Strategiei Naționale de Dezvoltare a Turismului aflată în elaborare, ne dorim ca, până în anul 2035, România să devină o destinație turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural, oferind servicii de calibru internațional", a declarat Lucian-Ioan Rus.
În cadrul evenimentului au fost premiate satele desemnate Best Tourism Villages, în urma participării la concursul organizat în anul 2023. Premiul recunoaște satele cu realizări deosebite în dezvoltarea rurală, în domeniul conservării peisajelor, diversității culturale, valorilor locale și tradițiilor culinare, fiind selectate 54 de sate din aproape 260 de candidaturi. Satul Ciocănești din județul Suceava a fost inclus în Programul Upgrade, alături de alte 19 sate. Toate cele 74 sate fac acum parte din Rețeaua UNWTO Best Tourism Villages, la care România participă cu Ciocănești si Rășinari (desemnat Best Tourism Village în cadrul concursului din anul 2022).
"Salutăm desemnarea ca Best Tourism Village și includerea în rețea, a satului Văleni din Republica Moldova", se mai arată în comunicatul MEAT.
România a participat cu 5 sate în cadrul concursului din anul 2023: Biertan (jud. Sibiu), Ciocănești (jud. Suceava), Eibenthal (jud. Mehedinți), Gura Siriului (jud. Buzău) și Polovragi (jud. Gorj).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național