Secretar de stat: Unele meserii vor dispărea, dar nu este o tragedie, pentru că evoluția tehnologică ne va ușura munca
Telex » Știri 28 februarie, 9:41
Unele meserii vor dispărea, dar noi nu vedem în asta o tragedie, pentru că prin evoluția tehnologică munca noastră se va ușura și va fi mai bine plătită, a declarat, într-o conferință de specialitate, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), citat de Agerpres. "Încercăm să introducem anul acesta împreună cu partenerii sociali, cu confederațiile sindicale și patronale, și un sistem francez de reformare profesională, de introducere a unor vouchere electronice pe care angajații să le primească și care să poată dobândi noi competențe în baza lor, în niște domenii-cheie. De regulă, vorbim de digitalizare, energie verde, limbă străină, domenii de genul acesta. Este atât o preocupare națională, cât și o preocupare europeană. Evident că unele meserii vor dispărea, dar noi nu vedem în asta o tragedie. Prin evoluția tehnologică vedem faptul că munca noastră se va ușura și că va fi o muncă mai bine plătită. De exemplu, așa cum acum o sută de ani existau niște coșari care frecau hornul de la sobă sau existau niște cetățeni care îți făceau pantofii, astăzi nu mai există", a afirmat oficialul MMSS.
În viziunea lui Cristian Vasilcoiu, odată cu evoluția tehnologică, oamenii se pot califica pentru a se adapta la noile tendințe. "Probabil, în viitorul foarte apropiat, la cum se manifestă lucrurile, anumite meserii care astăzi există nu vor mai exista. În schimb, acei oameni se vor putea califica pentru a face o muncă mai ușoară și mai bine plătită. Mă uit, spre exemplu, până și în fabricile care produc de la trotinete electrice la automobile electrice, nu mai găsești mecanicul plin de ulei și unsoare, ci găsești un angajat cu o tabletă care dictează unui robot ce piesă să monteze. Adică nu mai e nici pe departe ce eram noi obișnuiți la Dacia 1300 și poate nici nu e nevoie de reparat ceva, ci e nevoie de resoftat ceva la acel autovehicul și astfel că munca acelui om nu mai este una care să se desfășoare într-un mediu neprielnic. Nu mai este una care să presupună foarte mult efort, este una mult mai ușoară și implicit, mai bine plătită", a subliniat oficialul.
Potrivit sursei citate, prin operaționalizarea proiectului "Reconect" vor fi interconectate bazele de date cu absolvenții din învățământul universitar și preuniversitar cu cele ale Agenției Naționale de Ocupare și Formare Profesională.
"La noi, la stat, se întâmpla chestiunea aceea cu cererile pentru parola online se depun scris la etajul doi. Asta încercăm să schimbăm de câțiva ani, având la dispoziție și fonduri europene din fostul exercițiu financiar, din PNRR, dar și din viitorul exercițiu financiar. Să interconectăm între ele bazele de date ale diverselor instituții din țara asta, astfel încât să ne putem face o imagine mult mai amplă asupra a cum trebuie să ne adaptăm pe această în continuă schimbare de pe piața de educație și de forță de muncă. Aș aminti aici că, la finalul anului 2023, împreună cu Ministerul Educației am reușit să operaționalizăm proiectul «ReConnect», proiect care presupune interconectarea bazelor de date de absolvenți de învățământ atât universitar, cât și preuniversitar, cu bazele de date ale Agenției Naționale de Ocupare și Formare Profesională, astfel încât să vedem, dintre absolvenții unui an, câți își găsesc de lucru, în ce domenii. Vedem ce alte locuri de muncă se caută pe piața forței de muncă și pentru care nu există ofertă educațională, să adaptăm oferta educațională, dar și oferta de ocupare, formare și reformare profesională de «skilling up-skilling», astfel încât să încercăm să ne adaptăm la aceste continue schimbări de pe piața forței de muncă", a spus Cristian Vasilcoiu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice