Secretarul general al OCDE: Performanța economică a României, în ultimii ani, foarte impresionantă
Telex » Știri 16 decembrie 2022
Performanța economică a României, în ultimii ani, a fost foarte impresionantă, a declarat secretarul general al OCDE, Matthias Cormann, în cadrul unei declarații de presă comune susținute alături de premierul Nicolae Ciucă, relatează Agerpres. Precizările au fost făcute după ce prim-ministrul român a depus la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică memorandumul inițial privind accederea țării noastre la OCDE.
"România a fost un prieten apropiat și un partener de preț pentru OCDE, de mulți ani. Cooperarea noastră a început în anii '90, am lucrat împreună în diverse domenii de politică economică și socială, de la reformele pieței de capital, la politica de concurență, educație, sănătate și, bineînțeles, cooperarea noastră în cadrul proiectului OCDE/G20 privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor. Performanța economică a României, în ultimii ani, a fost foarte impresionantă", a precizat Matthias Cormann.
El a menționat că România s-a apropiat rapid de venitul mediu pe cap de locuitor din OECD, diminuând diferența de la 70% la aproximativ 35% în mai puțin de 20 de ani.
"Procentul populației române aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială a scăzut, iar România a făcut progrese importante în ceea ce privește agenda reformelor interne", a spus secretarul general al OCDE. El a menționat că, după ce România a depus memorandumul inițial privind accederea la OCDE, 26 de comitete tehnice vor evalua legislația românească, politicile și practicile, "acoperind aproape fiecare domeniu" al politicilor guvernamentale. Vor fi făcute recomandări pentru a ajuta România să se alinieze, în continuare, standardelor și practicilor OECD.
"Așa cum am constatat și în cazul altor state candidate, procesul de aderare este unul de transformare pozitivă, care va cataliza reforme, în avantajul României și al cetățenilor săi", a afirmat secretarul general al OCDE.
Matthias Cormann a mai precizat că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, perspectivele economice globale s-au înrăutățit în ultimele luni. "Cred că putem fi de acord cu toții că un sfârșit rapid al războiului, cu o pace justă pentru Ucraina, în conformitate cu dreptul internațional, ar fi în interesul tuturor. În această perioadă plină de provocări, avem nevoie de mai multă - nu de mai puțină - cooperare. Avem nevoie de mai mult - nu de mai puțin - multilateralism. Iar instituții precum OECD vor fi parteneri importanți în definirea și implementarea soluțiilor multilaterale la provocările comune", a spus el.
Totodată, a arătat că România continuă să facă eforturi pentru a susține valorile OCDE și pentru a promova reformele, inclusiv în afara granițelor sale. "Prioritățile României sunt bine aliniate cu agenda OECD, promovând o creștere mai incluzivă, optimizarea comerțului și a investițiilor, stimularea inovației, protejarea mediului și lupta împotriva corupției. De asemenea, îmbunătățirea politicilor din domeniul educației și sănătății. Am avut ocazia de a discuta aceste priorități cu premierul Nicolae Ciucă atunci când am lansat studiul «Economic Survey», la începutul acestui an. De la vizita mea în România, membrii OECD au adoptat foaia de parcurs pentru aderarea României la OECD", a mai spus Matthias Cormann.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane