Secretarul general al OMC estimează pentru acest an o creștere de 3,3% a schimburilor comerciale globale
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Secretarul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, se așteaptă în acest an la o creștere de 3,3% a schimburilor comerciale globale, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "Creșterea volumului schimburilor comerciale globale în 2023 s-a situat probabil sub nivelul de 0,8% previzionată în octombrie. Și, ținând cont de toate riscurile de evoluție negativă, creșterea din acest an va fi probabil de 3,3%", a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, la un eveniment la Abu Dhabi.
Aici s-au adunat zilele trecute miniștri ai Comerțului din aproape toate țările din lume pentru o reuniune a OMC menită să stabilească noi reglementări comerciale globale. Deși OMC negociază încheierea unui acord, eforturile devin mai dificile pe fondul indiciilor că economia mondială se fragmentează în blocuri separate.
"Să nu pretindem că va fi ușor de ajuns la un acord", a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, în deschiderea lucrărilor, descriind atmosfera ca fiind "mai dificilă" decât la reuniunea OMC din 2022.
Previziunile Organizației Mondiale a Comerțului privind creșterea schimburilor comerciale globale sunt afectate de războaie, tensiuni geopolitice și alegeri, a apreciat șeful OMC, solicitând miniștrilor "să-și suflece mânecile" și să finalizeze negocierile.
Negociatorii încă speră să se ajungă la un acord care să susțină stocurile globale de pește și să protejeze pescarii, în urma interzicerii subvențiilor guvernamentale.
De asemenea, se discută accesul a doi noi membri - Comore și Timorul de Est - și un acord în rândul a aproximativ 120 de țări pentru înlăturarea barierelor care îngrădesc investițiile în dezvoltare.
Unul dintre subiectele delicate îl reprezintă extinderea moratoriului privind aplicarea tarifelor la comerțul digital și un acord privind reglementările comerciale în domeniul agricol.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial