Sectorul aerian european cere UE să îi sprijine tranziţia ecologică
Numărul 25-26, 30 iun. - 13 iul. 2020 » Lumea în care trăim
Sectorul aerian european, afectat de criza coronavirusului, a cerut guvernelor din UE şi Comisiei Europene, care vrea să pună la punct o relansare verde, să ajute sectorul în procesul de decarbonizare, informează AFP, citată de Agerpres. „Din cauza pierderilor considerabile de venituri cu care se confruntă în prezent întregul ecosistem de transport aerian din Europa, va fi dificil să fie făcute investiţiile ambiţioase în lupta împotriva modificărilor climatice”, subliniază, într-o scrisoare deschisă, mai multe asociaţii din sectorul transportului aerian, printre care A4E (reprezentând companiile aeriene europene) şi IATA (Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian).
Semnatarii scrisorii menţionează că sprijinul public pentru decarbonizarea sectorului aerian european „este mai important ca niciodată”. „Transportul aerian trebuie să fie în centrul strategiei pe care UE o pune la punct pentru relansare”, insistă semnatarii scrisorii. Aceştia au enumerat mai multe propuneri care, în opinia lor, sunt necesare pentru a le accelara tranziţia ecologică: investiţii în capacităţi de producţie a carburanţilor durabili, programe de stimulare pentru a facilita înlocuirea aparatelor mai vechi, investiţii în cercetare, în special cu privire la carburanţi inovatori şi hidrogen, precum şi investiţii în infrastructuri aeroportuare durabile.
Propunerea Comisiei pentru relansarea economiei Uniunii Europene, afectată de criza coronavirusului, se compune dintr-un plan de relansare în valoare de 750 miliarde euro, finanţat prin împrumuturi comune, şi un proiect de buget comunitar multianual pentru perioada 2021-2027 care a fost revizuit în consecinţă. Decizia finală cu privire la pachetul propus de Comisia Europeană aparţine statelor membre, ai căror lideri urmează să se reunească la un summit extraordinar în data de 17 iulie.
Executivul comunitar insistă că „Pactul verde” trebuie să rămână în centrul strategiei de relansare şi speră să impună anumite condiţii pentru ca statele membre să utilizeze ajutoarele obţinute în conformitate cu obiectivele de tranziţie energetică şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial