Sectorul energetic a fost cel mai afectat de atacurile cibernetice în 2023, în România
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Conectarea la era digitală
Sectoarele energetic, transporturi, guvernamental și al serviciilor publice au fost cele mai afectate de atacurile cibernetice, în România, în acest an, cu o pondere de 72% din totalul incidentelor, arată datele cuprinse în cel mai nou raport Business Internet Security 2023, întocmit de Orange Business. Conform analizei, citată de Agerpres, sectorul energetic a înregistrat 31% din totalul atacurilor, urmat de transporturi, cu peste 22%, sectorul guvernamental și cel al serviciilor publice (19%), retail (19,7%) și sănătate (peste 10%).
"2023 a fost un an al ransomware-ului, continuând tendința din anii anteriori, ce s-a manifestat printr-un număr crescut de atacuri care au afectat numeroase companii și au generat pierderi totalizând zeci de miliarde de dolari. Datele analizate au arătat că atacurile de tip ransomware continuă să se propage atât prin vectori clasici precum e-mailuri, rețele sociale și descărcarea de fișiere din surse nesigure, cât și prin metode noi, precum atacurile inițiate din browser", notează realizatorii raportului.
Astfel, într-un top al celor mai răspândite tipuri de atacuri, pe primul loc se plasează ransomware, cu peste 34%, apoi cele de phishing - cu 31% pentru al treilea an consecutiv, în timp ce pe locul 3 s-au aflat atacurile de tip DDoS, ce au însumat 27% din totalul incidentelor.
Din punct de vedere al distribuției la nivel național, cele mai multe atacuri au vizat regiunea București, cu aproape 40% din totalul amenințărilor, urmată de regiunea de Sud-Est - cu 27,13%, și regiunea Banatului - cu 16,27%. Concret, Capitala se află pe primul loc, cu o medie de 980.000 de atacuri prevenite în fiecare lună. Urmează Constanța - cu o medie de 670.000 de atacuri lunar, și Timișoara, cu aproape 340.000 de amenințări detectate și blocate, lunar.
Raportul Business Internet Security 2023 oferă o imagine detaliată asupra provocărilor din domeniul securității cibernetice din ultimul an în contextul revoluțiilor tehnologice precum generative AI. Ajuns la cea de-a șasea ediție, recentul raport pune la dispoziția experților din domeniu, dar și a mediului de afaceri, informații despre cele mai frecvente atacuri cibernetice întâmpinate la nivelul pieței locale, predicții pentru 2024, precum și soluții concrete furnizate de Orange Business pentru protecția companiilor și a administrațiilor publice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial