Sectorul imobiliar și al construcțiilor, pe poziția a 2-a în ierarhia domeniilor ce concentrează cel mai mare sold al investițiilor străine
Numărul 41, 16-22 oct. 2024 » Analize și sinteze
Sectorul imobiliar și al construcțiilor a urcat pe poziția a doua în ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului investițiilor străine, devansând comerțul, conform unei analize realizate de o firmă de consultanță imobiliară, citată de Agerpres. „Investițiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar și al construcțiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, acesta concentrând a doua cea mai mare pondere în soldul total al ISD de la finalul 2023, respectiv 17,5%”, arată analiza Cushman & Wakefield Echinox, realizată pe baza datelor Băncii Naționale a României.
Mai mult decât atât, se menționează într-un comunicat al companiei, în intervalul 2013-2023, investițiile străine din construcții și tranzacții imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro.
Potrivit sursei citate, datele BNR arată că majorarea soldului ISD în construcții și tranzacții imobiliare s-a datorat în special reevaluărilor contabile pozitive ale imobilizărilor corporale deținute de companiile din domeniu și rezultatelor pozitive înregistrate de către acestea în activitatea proprie, care au permis atât rambursarea datoriilor, cât și creditarea companiilor afiliate nerezidente, având ca efect reducerea necesității accesării instrumentelor de finanțare externă.
„Valorile activelor imobiliare în perioada 2015-2024 au crescut peste rata inflației. După o creștere destul de însemnată în perioada 2015-2019, lichiditatea pieței s-a menținut si pe perioada pandemiei în 2020-2021 și pare să rămână sănătoasă în 2024, întrucât România are încă unele dintre cele mai atractive randamente din regiune. Inflația crescută din 2022 și 2023 a produs doar ajustări minime ale randamentelor pentru activele prime, iar reducerea dobânzii de referință din ultima perioadă este de așteptat să aibă un impact pozitiv asupra valorilor activelor”, a declarat Bogdan Sergentu, head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox, citat în comunicat.
Din perspectiva repartizării pe activități economice, 86,7% din soldul total al investițiilor străine este concentrat în patru sectoare de activitate: industrie (38,6%) - cu precădere în industria prelucrătoare (29,3%), construcții și tranzacții imobiliare (17,5%), comerț (17,1%) și intermedieri financiare și asigurări (13,4%).
Soldul investițiilor străine directe a continuat să înregistreze creșteri importante în toate cele patru industrii, în condițiile în care în industrie majorarea a fost de 3,5 miliarde de euro, în construcții și tranzacții imobiliare de 2,1 miliarde de euro, în comerț de 1,085 miliarde de euro, iar în intermedieri financiare și asigurări de 1,6 miliarde de euro. Astfel, comparativ cu 2022, ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului ISD s-a modificat, sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare devansând comerțul, mai arată analiza.
Anul trecut investițiile străine directe au totalizat 6,748 miliarde de euro, urcând soldul la 118,2 miliarde de euro.
Și din punct de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în întreprinderi greenfield pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 19,4% din sold, după industria prelucrătoare (27,4% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,2%), Comparativ cu anul anterior, contribuția acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă, semnalează consultanții companiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice