Sectorul producției ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE și din România
Telex » Știri 13 mai, 9:47
Sectorul producției ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din Uniunea Europeană și din România, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor, susține Viorel Morărescu, director în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și ambasador al agriculturii ecologice în România, relatează Agerpres. "Agricultura ecologică reprezintă un sistem de producție agricolă care pune accentul pe utilizarea practicilor durabile, respectând principii precum conservarea resurselor naturale, promovarea biodiversității și eliminarea utilizării substanțelor chimice de sinteză. Sectorul producției ecologice se numără printre cele mai dinamice domenii din UE și din România, constatându-se o expansiune semnificativă în ultimii zece ani, ca răspuns la cererea tot mai mare a consumatorilor. Un aport important la dezvoltarea sectorului l-au avut programele elaborate și implementate de MADR, atât cu finanțare de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene", a declarat Viorel Morărescu, la un eveniment de profil.
Potrivit unui comunicat al MADR, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) a organizat, zilele trecute, la Cluj-Napoca, un atelier de lucru, cu tema "Bune practici în agricultura ecologică". Evenimentul a reunit numeroși operatori înregistrați în sistemul de agricultură ecologică, atât fermieri, cât și procesatori, distribuitori și comercianți de produse ecologice, alături de parteneri din cadrul grupurilor operaționale finanțate prin intermediul PNDR.
În deschiderea evenimentului, reprezentanții Unității de Sprijin a RNDR au prezentat informații cu privire la acțiunile derulate de rețeaua rurală în vederea promovării exemplelor de bune practici și de creștere a gradului de interconectare a actorilor interesați de dezvoltare rurală și agricultură, cât și la activitățile planificate în cadrul noii perioade de programare.
În acest context, Viorel Morărescu, director al Direcției Politici în Sectorul vegetal (DPSV) din cadrul Ministerului Agriculturii, a prezentat programele elaborate de MADR în vederea susținerii sectorului ecologic. Totodată, a evidențiat ritmul de dezvoltare a sectorului, oferind date care relevă creșterea constantă a numărului de operatori din agricultura ecologică.
Principalele teme de discuție abordate în cadrul atelierului de lucru au vizat bunele practici privind inovarea în agricultura ecologică, perspectivele privind dezvoltarea sustenabilă a pomiculturii ecologice, precum și practici ecologice în sectorul zootehnic în regiunea Nord-Vest.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice