Sectorul rezidențial se îndreaptă spre noi maxime în ceea ce privește livrările, anul acesta
Telex » Știri 4 august 2022
Numărul de locuințe livrate în primul trimestru din 2022, în România, a crescut cu 11% față de aceeași perioadă din anul anterior, iar valoarea investiților a ajuns la 4,6 miliarde de lei, mai mare cu peste 50%, ca urmare a prețurilor la materialele de construcții, susțin consultanții Colliers, într-o analiză de specialitate, citată de Agerpres. În timp ce, în 2021, au fost livrate 71.405 locuințe la nivel național, în creștere cu 5% față de anul precedent, suprafața totală autorizată de către dezvoltatori s-a majorat cu peste 15%, comparativ cu datele din 2020, la peste 12 milioane mp. În acest context, specialiștii estimează că sectorul rezidențial se îndreaptă spre noi maxime în ceea ce privește livrările anul acesta.
Conform Colliers, în primul trimestru al anului în curs s-a înregistrat o creștere cu 11% a numărului de locuințe livrate, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, iar volumul investițiilor în locuințe noi s-a majorat cu 21% în aceeași perioadă. Astfel, valoarea investițiilor în construcția de noi locuințe a ajuns, în perioada ianuarie - martie 2022, la 4,6 miliarde lei, în creștere cu peste 50%, avans ce subliniază creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcții, notează experții.
La nivelul Capitalei, datele arată că diferența între numărul de tranzacții și livrările de locuințe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019. „Izbucnirea pandemiei a prăbușit cererea pentru locuințe în trimestrul 2 din 2020, când piața a înghețat și am înregistrat o scurtă perioadă de scăderi de prețuri după 7 ani de creșteri succesive. În prezent, ecartul dintre cerere și ofertă se menține semnificativ, însă vedem semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor crește, iar cererea va înregistra un recul”, se menționează în analiza de specialitate.
Potrivit sursei citate, în restul țării, diferența dintre numărul de tranzacții și livrări s-a majorat de aproape trei ori în ultima perioadă, față de anul 2019, iar Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Brașov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuințe din țară, cu circa o treime din tranzacțiile consemnate la nivel național. De asemenea, zona metropolitană a Bucureștiului este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de județe formează, împreună, ultima treime.
În prezent, peste 21.000 de unități se află în construcție în București și în împrejurimi, circa 7.000 unități în Iași și peste 5.000 în Cluj-Napoca.
„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflației, cât și sub cea a creșterii prețurilor rezidențiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de circa 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim despre o perioadă de cel puțin 8 ani. Prin urmare, ne așteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflație ridicată și de o creștere a dobânzilor față de minimele istorice din 2020, această evoluție să continue și să avem locuințe mai puțin accesibile din punct de vedere al prețului”, a menționat Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial