Șeful Comitetului Basel solicită băncilor o implementare completă a cerințelor de capital
Telex » Știri 19 aprilie, 9:51
Președintele Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancară, Pablo Hernandez de Cos, a cerut băncilor să implementeze complet noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor (cunoscute sub denumirea Basel III) cât mai curând posibil în jurisdicții, pentru a asigura stabilitatea financiară, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să își majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile. Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit în 2017 cerințe suplimentare de capital.
În special băncile din SUA sunt reticente în îndeplinirea cerințelor organismului global de reglementare bancară, în special a reformelor finale privind capitalul, necesar pentru ca plătitorii de taxe să nu mai trebuiască să salveze creditorii cu probleme.
"Standarde minime comune solide de reglementare și supervizare sunt cruciale pentru a asigura stabilitatea financiară în fiecare țară", susține de Cos, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Anul trecut a avut loc preluarea forțată a Credit Suisse, prima bancă de importanță sistemică ce s-a prăbușit de la criza financiară globală din 2007 - 2009, și falimentul unor bănci din SUA, cum ar fi Silicon Valley Bank.
Băncile americane susțin că ultimele reglementări Basel vor afecta creditele acordate economiei, în timp ce creditorii din UE au obținut derogări temporare de la unele reguli.
Și viceguvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Margarita Delgado, a explicat că gestionarea riscurilor de credit, inclusiv riscurile de contrapartidă, precum și riscul de lichiditate și cel legat de dobânzi "reprezintă cheia, așa cum am văzut că s-a întâmplat în timpul crizei bancare din SUA, din vara anului trecut".
Băncile din UE sunt mai atent verificate în privința modului în care evaluează impactul modificării dobânzilor asupra portofoliilor lor.
De asemenea, creditorii trebuie să aibă planuri financiare solide pentru a face față șocurilor de lichiditate pe termen scurt, a declarat Delgado, apreciind că majorarea veniturilor nete obținute din dobânzi la băncile europene "nu poate fi considerată sustenabilă", deoarece reevaluarea portofoliilor de împrumuturi este aproape completă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice