Selecție și opțiune
Numărul 22, 5-11 iun. 2024 » La început a fost cuvântul...
Semnalăm – și în numărul de față – unele derapaje lingvistico-logice din mass-media autohtonă cu intenția clar mărturisită – și de această dată – de a contribui la înlăturarea lor. Așa, de exemplu, într-un reportaj radiofonic se afirma că „înlocuitorii și surogatele nu au ce căuta în analizele menite să constituie pentru întreprinzători deopotrivă un ajutor și sprijin”. Evident, „surogatele” sunt exact „înlocuitori”, după cum „ajutorul” este, incontestabil, o modalitate de „sprijin”.
Repetarea unor sinonime (drum sigur spre... pleonasme) a fost preferată și de un participant la o dezbatere televizată, care a spus, printre altele: „Alegerea opțiunii în procesul decizional îi scutește pe întreprinzători de orice alt demers făcut pentru adoptarea de hotărâri sau proiecte definitive”. Mai trebuie, oare, demonstrat că „alegerea” este, în esență, o „opțiune”, că „decizia” reprezintă echivalentul unei „hotărâri”, că aprobarea unui „proiect” constituie, totdeauna, o... „decizie”? Aceste întrebări sunt valabile mai ales când se vorbește despre „proiecte definitive”.
Nu mai puțin greșite au fost unele formulări dintr-un comentariu apărut în presa tipărită, text în care se sublinia că „necesitatea de a se răspunde prompt cerințelor pieței rezultă din solicitările clienților care exprimă astfel nevoile lor determinate și de posibilitățile de desfacere a produselor destinate vânzării”. Nu cumva „necesitățile”, „nevoile”, „cerințele” sunt doar termeni diferiți pentru același concept? Apoi, „piața” nu indică tocmai „posibilitățile de desfacere” a ceea ce se produce? Răspunsurile la aceste întrebări, precum și la altele asemănătoare, se găsesc din belșug în dicționare, iar pentru evitarea erorilor de exprimare consultarea acestora este obligatoriu. Avem de-a face cu un efort minimal pentru rezultate maximale. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial