Seminaratonul București, o revenire la sportul de masă pentru noi performanțe
Numărul 33, 8-14 sept. 2021 » Eveniment
O vastă zonă în centrul căreia s-a aflat Parcul Izvor din Capitală s-a transformat, în diminețile zilelor de sâmbătă, 4, și duminică, 5 septembrie, într-o veritabilă suprafață de alergare stradală. Peste 7.000 de tineri și vârstnici au participat la cea de-a 10-a ediție a Semimaratonului București. Imaginea acestei competiții sportive cu un evident caracter de masă a adus în peisajul binecunoscut, dominat de clădirea Parlamentului României, o notă tonică de normalitate în condițiile în care, anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul mult așteptat nu a mai avut loc. De altfel, contextul actual, legat de situația medicală, a impus aplicarea, fără derogări, la ediția din acest an, a unor reguli stricte de ordin igienico-sanitar, de la distribuirea și utilizarea măștilor de protecție (înlăturate după parcurgerea primilor 150 de metri de alergare și oferirea altora după terminarea curselor), dezinfecția generală, folosirea exclusivă a produselor preambalate și a altor asemenea măsuri preventive. De asemenea, pandemia a împiedicat alergători profeșioniști din alte țări să participe la eveniment. În pofida acestei conjuncturi, se poate aprecia, cu îndreptățire, că actuala ediție a Semimaratonului București a fost un succes.
Ca la orice competiție sportivă, au contat, fără îndoială, rezultatele, performanțele câștigătorilor curselor de 5, 10, 21 km și ștafeta de 6 km + 8 km + 7 km. Mai important, însă, a fost numărul mare de participanți aflați nu numai în formă, ci și cu o stare de spirit admirabilă. Se poate afirma, fără teama de a greși, că o astfel de participare a reprezentat o adevărată descătușare a energiilor, generată tocmai de revenirea, fie și doar parțială, la ceea ce numim normalitate.
Înainte de startul competiției, fosta campioană olimpică Valeria Răcilă van Groningen, președinta Bucharest Running Club (organizatorul competiției), a declarat: „Un traseu plat, rapid, ideal pentru timpi buni și recorduri personale, un kit de participare util pentru alergători și cu premii substanțial mai mari față de edițiile trecute, a 10-a ediție a OMV Petrom Bucharest Half Marathon este un eveniment atractiv și foarte așteptat”. Anticiparea s-a dovenit corectă din toate punctele de vedere.
În context, reamintim că, începând din anul 2008, Bucureștiul a fost inclus în circuitul internațional al maratoanelor, alăturându-se celorlalte capitale europene care găzduiesc anual asemenea concursuri. Toate competițiile Bucharest Running Club sunt acreditate și înscrise în calendarul Asociației Internaționale a Maratoanelor și Semimaratoanelor, precum și în cel al Federației Internaționale de Atletism. Din această perspectivă, se remarcă cel puțin două elemente importante. Întreaga desfășurare a Semimaratonului a fost un prilej de promovare a sportului, a mișcării și, totodată, a ideii de socializare prin cele mai diverse modalități, inclusiv printr-o reușită expoziție de produse specifice nu numai sportului, ci și nutriției, precum și utilizării, în general, în mod plăcut și folositor a timpului liber. De asemenea, a continuat asocierea competiției de alergare cu o serie de obiective sociale, umanitare și ecologice, în prezent fiind peste 30 asemenea cauze partenere ale evenimentelor. Ele cumulează fonduri de 100.000 euro anual pentru proiectele respective.
Este reconfortant să-ți pui în mișcare, în condiții de deplină securtitate sanitară, resursele fizice simultan cu manifestarea bucuriei specifice fiecărei competiții, ca semn al capacității de depășire a privațiunilor impuse de prelungirea pandemiei. Astfel, Semimaratonul București a fost un succes nu numai sportiv, ci pur și simplu al dorinței fiecăruia și a tuturor de a performa.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial