Semnal de alarmă al unor bănci centrale faţă de pericolele şi riscurile financiare provocate de schimbările climatice
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » Lumea în care trăim
Guvernatorul Băncii din Anglia, Mark Carney și guvernatorul Băncii Franceze, François Villeroy de Galhau, au expus, într-o scrisoare deschisă, pericolele şi riscurile financiare ale schimărilor climatice privind economia globală, transmite BBC, citat de MEDIAFAX. „Dacă unele companii și industrii nu reușesc să se adapteze la această lume nouă, ele nu vor exista”, au scris cei doi. Scrisoarea a fost semnată și de președintele Rețelei pentru Ecologizare a Sistemului Financiar (NGFS), o coaliție de 34 de bănci centrale, înființată în 2017, cu Banca Angliei ca membru fondator, axată pe schimbările climatice.
În scrisoarea publicată de Banca Angliei, Carney și Villeroy de Galhau descriu „efectele catastrofale ale schimbărilor climatice”, care au deja un impact asupra planetei, cum ar fi „valurile de căldură din America de Nord și furtunile din sud-estul Europei şi al Asiei, precum și seceta din Africa și Australia”.
Aceştia spun că „aceste evenimente distrug infrastructura și proprietatea privată, afectează negativ sănătatea, reduc productivitatea și distrug bogăția”. NGFS spune, în raportul său „apel la acțiune”, că schimbările climatice vor conduce la „evenimente perturbatoare cum ar fi migrația în masă, instabilitatea politică și conflicte”. Potrivit raportului, publicat zilele trecute, acesta este motivul pentru care liderii mondiali au semnat acordul climatic de la Paris în 2015 și s-au angajat să reducă emisiile de carbon în țările respective, pentru a limita creșterea temperaturii globale la mai puțin de 2 grade Celsius.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice