Sens și semnificație în ceas de sărbătoare
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » La început a fost cuvântul...
Există un număr considerabil de cuvinte care se referă, direct și indirect, la momente sărbătorești din viața personală și din cea la nivel de colectivități – de la colegii de muncă la comunități teritoriale, la națiuni și până la scara întregii umanități. Pornind de la ceea ce ne oferă dicționarele, propunem, acum, cititorilor nu analiza unor abateri lingvistice, ci un scurt „inventar” de cuvinte care atestă posibilitatea de a marca momentele sărbătorești cu o mare varietate de noțiuni, astfel încât comunicarea noastră, în scris și verbal, să capete mai multă expresivitate.
Ne limităm la sinonime sau la cuvinte apropiate ca sens, ca semnificație de ceea ce definim prin „sărbătoare”. Iată o scurtă exemplificare. Putem vorbi despre „zi festivă” și „zile festive”, precum și despre „festivitate”, „solemnitate”, „serbare”, „aniversare”, „celebrare”. În legătură cu subiectul (obiectul) „sărbătoririi” ne stau la dispoziție „elogiere”, „lăudare”, „glorificare”, „omagiere”, „proslăvire”, „preamărire”.
Evident, pe acest fond lexical, fecem apel și la verbe: „a sărbători”, „a serba”, „a cinsti”, „a omagia”, „a prăznui”, „a aniversa” ș.a.m.d.
Cu cât „sărbătoarea” este mai importantă, în sens și semnificații, cu atât este mai potrivit să recurgem la cuvinte care exprimă gânduri și emoții pe măsură. Problema nu constă în folosirea de „vorbe mari”, așa cum atrăgea atenția Mihai Eminescu, ci doar de a le pune acolo unde le este locul. Or, Sfintele Paști sunt un prilej minunat de a da glas bucuriei unice de a le sărbători așa cum se cuvine. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile