Serile Filmului Românesc
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Roza vânturilor
Expoziții, lansări de carte, concerte și o secțiune cu filme pentru copii sunt propunerile ediției a VIII-a a Serilor Filmului Românesc (SFR), eveniment programat să se desfășoare la Iași, în perioada 10-14 mai.
Anul acesta, festivalul îi este dedicat regizorului Cristian Mungiu, căruia îi va fi oferit trofeul SFR, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), pentru contribuția adusă cinematografiei. Distincția va fi acordată la Gala 4 luni, 3 săptămâni și două zile, programată să se desfășoare miercuri, 10 mai, la Ateneul din Iași. Retrospectiva Cristian Mungiu din cadrul festivalului inițiat de Asociația Studenților Jurnaliști și organizat de ARTIS va include, pe lângă celebra peliculă premiată acum 10 ani cu Palme d’Or, și producțiile Occident (2002), Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, viața e frumoasă! (2009), Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber (2009), După dealuri (2012) și Bacalaureat (2016). Totodată, potrivit unui anunț al organizatorilor, în aceeași zi, 10 mai, publicul va putea circula cu tramvaiul de epocă, pus la dispoziție de Primăria Municipiului Iași, pe traseul Rond Copou Agronomie – Rond Tătărași Nord, în intervalul orar 18.00-20.00.
În prima zi a Serilor Filmului Românesc va fi inaugurată secțiunea cu filme românești pentru copii, secțiune care va purta numele Elisabetei Bostan. În perioada evenimentului, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași vor putea fi vizionate filmele Zâmbet de soare (1987), Campioana (1989), Veronica se întoarce (1973), Tinerețe fără bătrânețe (1969) și Saltimbancii (1981). La finalul fiecărei proiecții, Elisabeta Bostan se va întâlni cu spectatorii, iar după proiecția filmului Campioana va participa la discuții și Izabela Moldovan Bostan.
În programul Serilor Filmului Românesc sunt incluse și vernisajul expoziției Divina tragedie a artistului Ion Bârlădeanu, ce cuprinde colaje cu imagini din filme, precum și o expoziție cu arhiva fotografică Agerpres, cu actori și regizori în mari momente ale vieții lor profesionale. Totodată, artistul Radu Bercea își va prezenta lucrările în cadrul expoziției Memoria retinei gulagului românesc, dedicată momentelor trăite de artist în universul concentraționar. Expozițiile amintite sunt deschise publicului pe durata festivalului, precizează organizatorii.
Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău va găzdui un alt moment special al SFR, respectiv gala de aniversare Dorel Vișan la 80 de ani: Portret de artist. O viață închinată frumosului, prilej cu care va putea fi vizionată pelicula Un bulgăre de humă (1989). Invitați la eveniment sunt Dorel Vișan, Nicolae Mărgineanu, Mircea Radu Iacoban și Dionisie Vitcu.
În cadrul festivalului vor avea loc și lansarea cărții Reconstituiri cu Ileana Popovici, de Radmila Popovici, în prezența autoarei și a bine-cunoscutei actrițe, precum și un concert de poezie mistică susținut de Dorel Vișan și Ionuț Bogdan Ștefănescu.
Evenimentele Serilor Filmului Românesc se vor desfășura la Grădina Palas, Ateneul Tătărași, Teatrul „Luceafărul”, Casa de Cultură a Studenților Iași, Cafeneaua Piața Unirii și Teatrul Fix. Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul dedicat.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane