Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferințele
Numărul 23, 15-21 iun. 2022 » Eveniment
Pretutindeni în țară se desfășoară sezonul estival al culturii și artelor, perioadă marcată de o impresionantă varietate de manifestări de cel mai larg interes pentru toate categoriile populației. „Tonul” spectacolelor și vernisajelor îl dă, în continuare, Capitala, prin reluarea „în forță” a unor programe întrerupte sau sensibil diminuate în perioada pandemiei și prin declanșarea unor manifestări inedite.
„Capul de afiș” îl constituie Stagiunea Artelor Performative, organizată la Sala Mare a Hanului Gabroveni, stagiune consacrată în cea mai mare parte umorului. Se dovedește, astfel, că și în vremuri de restriște râsul sau măcar zâmbetul sunt mărturii ale dorinței de destindere, descrețirea frunților și insuflarea unei doze sănătoase de optimism fiind strict necesare societății, mai ales în condițiile actuale. A atras atenția spectacolul de teatru inovator intitulat „Anatomii ale dorinței”, un colaj al comediilor lui Shakespeare, conceput și prezentat într-o manieră contemporană.
La rândul lui, spectacolul „Stația 15” a adus și aduce în lumea scenei momente caracteristice mai puțin cunoscute din opera lui I.L. Caragiale. La fel de interesante sunt spectacolele intitulate „Universitatea de râsete”, care se constituie într-o satiră acidă a comportamentelor, a năravurilor care pot fi cel mai bine combătute cu armele de neînlocuit ale umorului, ale ironiei.
Toate spectacolele menționate au fost și sunt susținute de echipe ale teatrelor independente, cele care au avut cel mai mult de suferit în urma restricțiilor din cauza pandemiei. Acum, au câmp larg de manifestare și, în consecință, se derulează o competiție între cei mai valoroși regizori, actori, scenografi – afirmați în ultimii ani în țară și în străinătate.
Simultan cu desfășurarea Stagiunii Artelor Performative sunt programate, tot în București, numeroase premiere teatrale, concerte de muzică simfonică, populară, precum și noua ediție-eveniment a Festivalului Internațional de Jazz EUROPAfest, care va debuta la 1 iulie. Vor participa trupe din 23 de țări, între care Statele Unite ale Americii, Australia, Africa de Sud, Germania, Franța. Acest festival este clasificat de presa internațională de specialitate în Top 3 Mondial.
Cum se vede, iubitorii de artă și cultură au din ce și de unde să aleagă, petrecerea plăcută și atractivă a timpului liber reprezentând pentru perioada imediat următoare, un timp și un spațiu al normalității, după care am tânjit cu toții vreme de mai bine de doi ani.
Programul complet al evenimentelor despre care relatăm se află pe site-urile ARCUB și ale principalelor instituții teatrale, muzicale, expoziționale, muzeale din Capitală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane