Sia Jiru (ANAF): Structura finală a fișierului SAF-T este cea publicată pe site
Telex » Știri 18 noiembrie 2021
Structura finală a Fișierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) este cea publicată săptămâna trecută pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat directorul general adjunct al instituției, Sia Jiru, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate, informează Agerpres. „Documentul publicat pe site-ul ANAF reprezintă structura finală a fișierului SAF-T”, a afirmat Sia Jiru.
Totodată, reprezentanta ANAF a menționat că nedepunerea SAF-T la termenele legale, în primă fază după depășirea perioadei de grație, se sancționează cu amendă între 1.000 - 5.000 de lei. „În cazul nedepunerii sau depunerii incomplete a declarației D-406 SAF-T (...) sunt două tipuri de contravenții: nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Fișierului Standard de Control Fiscal, în primă fază după depășirea perioadei de grație, evident, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, iar depunerea incorectă ori incompletă a Fișierului Standard de Control Fiscal cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei. Sigur că nu se sancționează contravențional, propunerea pe care am făcut-o la Ministerul de Finanțe am aliniat-o cu celelalte tipuri de contravenții, deci nu se sancționează contravențional persoanele care corectează Fișierul Standard de Control Fiscal până la termenul legal de depunere a următorului fișier și persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează Fișierul Standard de Control Fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile”, a precizat Sia Jiru.
De asemenea, directorul general adjunct al ANAF a explicat că România a implementat o versiune a Fișierului Standard de Control Fiscal care are la bază versiunea OECD SAF-T 2.0.
„Structura SAF-T implementată în România are la bază versiunea OECD SAF-T 2.0, versiune care a stat la baza definirii fișierului standard de control pentru România. Statele care au implementat până în prezent raportarea SAF-T și-au dezvoltat propriile versiuni, care au transpus mai mult sau mai puțin versiunea de bază adoptată de OECD. În acest sens, nu se pot stabili diferențe general valabile între versiunea românească a SAF-T și versiunile implementate în alte state. O eventuală analiză de acest gen poate fi posibilă doar în relația distinctă cu un anumit stat. Toate statele care au implementat SAF-T au avut în vedere tendințele de standardizare de la nivel european și nevoia proprie a statului respectiv de asigurare a unui număr minim de elemente în strictă corelație cu cele obligatorii de constituit și de raportat, în conformitate cu prevederile legale din statele respective. România a decis implementarea SAF-T prin adoptarea unei variante cât mai apropiate de versiunea OECD 2.0, având în vedere tendințele de standardizare de la nivelul Uniunii Europene, tendințe la care în curând se vor alinia și celelalte state”, a menționat Sia Jiru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice