Silvia Pisică (UCIR): Recensământul populației și locuințelor va aduce o premieră pentru România - autorecenzarea
Telex » Știri 21 octombrie 2021
Runda 2021 a recensământului populației și locuințelor va aduce o premieră pentru România, și anume autorecenzarea, a declarat, într-o conferință de specialitate, Silvia Pisică, coordonatoarea Unității de Coordonare și Implementare a Recensământului Populației și Locuințelor 2021 (UCIR), citată de Agerpres. „Runda 2021 a recensământului o îmbrăcăm în haine noi, moderne. În primul rând este vorba despre faptul că ne luăm la revedere de la hârtie. Nu mai imprimăm nimic, nu mai avem nevoie să imprimăm nimic și întregul recensământ se va realiza exclusiv în condiții de informatizare. Prima etapă a recenzării va trebui să o facem noi înșine - etapa de autorecenzare. Numai după ce se va termina perioada de autorecenzare, care va dura două luni, se va intra în teren, în formatul clasic, cu recenzori care să bată la ușa fiecărei locuințe care conține membri care nu s-au autorecenzat. Înregistrarea, și de această dată, nu se va face pe hârtie, ci se va face într-un chestionar electronic încărcat pe tablete. Tabletele sunt puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Autorecenzarea reprezintă o premieră pentru România. Bine ar fi ca de această dată România să se situeze alături de Slovacia în categoria celor peste 80% pondere a populației care a înțeles beneficiul autorecenzării. Ceea ce a dezvoltat Institutul Național de Statistică pentru runda 2021 este o aplicație care va permite autorecenzarea, fiind realizată pe indiferent de tipul de echipament electronic pe care îl posedă fiecare. Nu există restricție. Mai mult decât atât, chestionarul va putea fi accesat și în alte limbi decât limba română și mă refer la limbile naționalităților conlocuitoare, minoritățile naționale, dar și într-o limbă de circulație internațională, respectiv engleză”, a explicat Silvia Pisică.
Potrivit reprezentantei INS, autorecenzarea se va realiza în doi pași, ce presupun preînregistrarea și completarea chestionarului propriu-zis. „Este un chestionar dinamic, care permite o navigare logică și cu salt de la o secțiune la alta, de la o întrebare la alta, de la un grup de întrebări la altul, în funcție de ceea ce răspunde omul. O altă noutate sunt informațiile pe care le vom produce vor fi la un nivel de detaliere extrem de mare în profil teritorial. Informațiile vor fi disponibile pentru suprafețe de un kilometru pătrat. Deși vom încheia recenzarea în luna iulie, vom putea ieși către public cu date detaliate în decembrie al aceluiași an. Această autorecenzare se face extrem de simplu, este perfect securizată și a fost gândită tocmai pentru a asigura foarte bine securitatea datelor și se face în doi pași. Primul pas este că fiecare cetățean va afla din timp, prin canalele de comunicare și promovare a recensământului, care este adresa unde se vor putea înrola pentru a accesa formularul de preînregistrare. Toți cei care se preînregistrează și completează o adresă de e-mail vor primi chestionarul pe adresa indicată. Pasul doi este că, în momentul în care primesc link-ul pe adresa de e-mail pe care o precizează, vor avea posibilitatea să își acceseze propriul chestionar, să-l completeze și să-l transmită, asigurându-se astfel că nu există niciun fel de protecție din punct de vedere al sănătății pentru ei și familia lor”, a afirmat Silvia Pisică.
Pentru derularea noului recensământ vor exista trei platforme dedicate. „În primul rând, site-ul recensământului unde sunt informațiile importante referitoare la modul în care se pregătește recensământului și progresul recenzării. Mai vorbim despre platforma de preînregistrare, deocamdată o necunoscută. Urmează să fie stabilită și atunci va fi făcută cunoscută publicului. De asemenea, cea de completare a chestionarelor reprezintă o platformă de sine stătătoare, unde fiecare om va putea intra și va putea să își completeze informațiile în propriul chestionar”, a menționat coordonatoarea UCIR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice