Simplu și complex
Numărul 1, 11-17 ian. 2023 » La început a fost cuvântul...
Calitatea comunicării prin intermediul presei tipărite și audiovizuale este determinată, cum bine se știe, de mulți factori, între care respectarea riguroasă a regulilor logico-lingvistice. De aceea, orice derapaj de la aceste reguli afectează direct și indirect comunicarea publică. Astfel, în legătură cu specificul perioadei actuale, editorialul unei publicații săptămânale releva că „planurile pentru viitor oferă șanse bune numai în măsura în care se bazează pe expertiză și consultanță adecvate”. Aici avem de-a face cu un cumul de erori: 1) „planurile” nu pot să vizeze... „trecutul”, ci doar „viitorul”; 2) „șansele” sunt, prin definiție, ceva „bun” (cum ar suna formula „șanse rele”?); 3) „expertiza” și „consultanța” sunt sinonime.
Ignorarea proprietății termenilor alterează, deci, sensul textelor evocate, așa cum se petrec lucrurile și cu următoarea remarcă dintr-o emisiune radiofonică: „Doar printr-o colaborare a angajatorilor și a angajaților, împreună, se poată asigura cadrul juridic și normativ pentru evitarea neînțelegerilor și opiniilor divergente”. Or, alăturarea cuvintelor „colaborare” cu „împreună” are un evident iz pleonastic. Apoi, „cadrul juridic” are, inevitabil, un caracter „normativ”. Iar „neînțelegerile” sunt echivalentul „opiniilor divergente”.
În siajul acelorași tipuri de greșeli s-a aflat și intervenția unui participant la o dezbatere televizată: „Cel mai inedit mod de abordare managerială a dificultăților decizionale în procesul contracarării crizelor constă în luarea în considerare a specificului fiecărei firme care o deosebește de altele chiar din aceeași ramură”. Și în legătură cu această frază, se pot emite mai multe observații. În primul rând, noțiunea de „inedit” nu are grade de comparație. În al doilea rând, orice „act decizional” este parte integrantă a „managementului” (nu se manifestă separat de celelalte componente ale manierei de conducere a activității), iar, în al treilea rând, „specificul” unei anumite activități se determină doar prin identificarea deosebirilor față de alte genuri de îndeletniciri, ocupații, treburi etc. Întrucât ne referim la „deosebiri”, nu putem să omitem ceea ce face „diferența” dintre vorbirea și scrierea corecte și erorile de exprimare pe care le semnalăm în fiecare ediție a rubricii de față. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane