Simplu și complex
Numărul 31-32, 11-24 august 2020 » La început a fost cuvântul...
Implicarea unui număr tot mai mare de concetățeni în acțiunile menite să combată pandemia de COVID-19 a determinat și determină, în mass-media, utilizarea tot mai frecventă a substantivelor colective (cu adjectivele aferente, după caz), precum „antreprenoriatul”, „lumea afacerilor”, „tineretul întreprinzător”, „breasla analiștilor”. Când, însă, asemenea cuvinte sau sintagme sunt incluse în fraze tot mai complicate, intervine, din păcate, destul de des, dezacordul gramatical. Câteva exemple vor fi, credem, edificatoare.
Într-un articol publicat de un săptămânal cu profil economic se afirma: „Grosul oamenilor de afaceri au conștientizat faptul că...”. Or, în această formulare nu există acordul obligatoriu între subiect – „grosul” (deoarece acesta este subiectul, și nu sintagma „oamenilor de afaceri”) – și predicat „au conștientizat”.
La fel, într-o emisiune radio, un invitat a spus: „În rândurile tineretului nostru, angajați în noi afaceri, constatăm că ei se adaptează relativ repede la...”. Eroarea este aceeași ca în primul caz. Deoarece era vorba despre un substantiv colectiv, „tineretul” – adică la singular –, se impunea să se țină seama că predicatul se cerea „acordat” tot la singular. De asemenea, era recomandabil să se evite folosirea pronumelui, pentru „estetica” formulării, respectiv „constatăm că se adaptează”.
Și încă un exemplu în temă: o știre difuzată de un post TV era însoțită de următoarea frază: „Majoritatea participanților și-au exprimat adeziunea la propunerea privind...”. Evident, a fost încă un dezacord între subiect și predicat. Iată cum reguli simple sunt încălcate din motive, probabil... complexe – de la neatenție până la desconsiderarea cerințelor elementare ale unei comunicări eficiente. Așadar, exprimarea corectă reprezintă, cel puțin, echivalentul conformității în profesia contabilă și cu aceasta am spus aproape totul despre raportul dintre obligatoriu și benevol în vorbă și în scris. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane