Simplu și complex
Numărul 19, 18-24 mai 2022 » La început a fost cuvântul...
În dorința legitimă a autorilor, a participanților de a prezenta procesele și fenomenele economico-sociale actuale cât mai simplu, cât mai clar, pe înțelesul tuturor, numeroase intervenții în mass-media „obțin” contrariul din cauza nerespectării unor reguli lingvistice și logice de bază. Așa, de exemplu, într-o replică televizată, un participant afirma: „De asemenea, în cele spuse până acum, se adaugă, suplimentar, încă un element specific prezentului, și anume ceea ce ne oferă actualitatea internă și externă”. Când este vorba despre „adăugiri”, expresii precum „de asemenea”, „suplimentar” și „încă” sunt de prisos, iar noțiunea de „prezent” indică exact ceea ce se definește prin „actualitate”.
Un alt exemplu de complicare inutilă a expunerii a oferit un reporter radiofonic, când a spus că „trebuie să asigurăm corectitudinea și exactitatea relatărilor despre procesele complexe ale economiei prin apelul permanent și continuu, direct și nemijlocit, la datele realității”. Citind alambicata frază, suntem îndreptățiți să ne întrebăm: care ar fi diferența dintre „corectitudine” și „exactitate”, apoi, prin ce se deosebește o acțiune „permanentă” de una „continuă”? Și, în final, de ce „procesele și fenomenele economice” sunt altceva decât „datele realității”?
Clamând, la rândul lui, necesitatea explicațiilor simple în cazul creșterii ratei inflației, un editorialist din presa tipărită remarca: „Oricât de complexe ar fi situațiile cu care ne confruntăm, avem nu numai datoria, ci și obligația de a merge la esențe prin recursul la cât mai puține cuvinte și declarații”. Constatăm că „datoria” și „obligația” sunt sinonime, după cum orice fel de „declarații” sunt alcătuite, culmea!, din... „cuvinte”. Așa că pentru o expunere simplă, și nu „simplistă”, soluția nu constă într-o argumentare complicată și, așa cum s-a văzut, mult prea încărcată cu... „cuvinte” perfect redundante. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane