Simplu și complex
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » La început a fost cuvântul...
Presa tipărită și audio-vizuală ne oferă zilnic numeroase teme de reflecție privind posibilitățile de îmbunătățire a comunicării publice mai ales prin respectarea necondiționată a regulilor exprimării corecte. Între aceste teme, se reliefează cea conținută, de pildă, în următoarea apreciere a autorului unui editorial apărut într-o revistă săptămânală: „Când este vorba despre complexitatea situației economice actuale, nu putem recurge la simplificări, ci este obligatoriu să mergem direct, fără ocolișuri, la esență”. Foarte bine. Dar, tocmai „mersul” spre „esențial”, în mai toate situațiile, reprezintă exact... o „simplificare”. Așa că, în acest caz, avem de-a face cu un „simplu” pleonasm.
Al doilea exemplu vizează o emisiune de radio la care prezentatorul a rostit, între altele, următoarea frază: „Examinarea proceselor care au loc în economie poate fi analizată în profunzime, chiar dacă, pur și simplu, nu se ține seama totdeauna de complexitatea respectivelor procese”. Aici, sesizăm că „examinarea” este sinonimă cu „analizarea”, iar eludarea „complexității” constituie „pur și simplu” (vorba prezentatorului) opusul oricărui „demers analitic”, în special al unuia „profund”.
La rândul ei, intervenția unui participant la o dezbatere televizată a conținut ideea potrivit căreia „putem combate simplismul în interpretarea datelor statistice numai dacă evităm apetența unora pentru analize care vizează totul în întregul lui”. Firește, este de dorit „să combatem simplismul”, adică, abordările superficiale, însă, exact din acest motiv, este obligatoriu să nu cădem în capcana acestuia prin nesocotirea „întregului”, întrucât, în caz contrar, ajungem, din nou, la „simplism”, la ceea ce este „de combătut” în fiecare „demers analitic”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial