Singurul accelerator de particule din lume dedicat artei a fost instalat la Luvru
Numărul 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017 » Roza vânturilor
Singurul accelerator de particule dedicat artei a fost adus la Muzeul Luvru din Paris pentru a-i ajuta pe experți să analizeze lucrări antice și valoroase, scrie AFP, citată de News.ro. Acceleratorul AGLAE, care măsoară 37 de metri, este amplasat în subsolul muzeului și va fi acum folosit pentru prima dată în vederea realizării unor studii de rutină și pentru analizarea autenticității tablourilor și a altor obiecte create din materiale organice.
Centrul pentru Cercetare și Restaurare a Muzeului din Franța (C2RMF) – instituție independentă de Luvru – a cheltuit 2,1 milioane de euro pentru revizia și upgradarea acceleratorului, care poate determina compoziția chimică a obiectelor fără să fie nevoie să preleveze mostre. „Până acum aproape că nu am analizat niciodată picturile, pentru că ne-a fost teamă că fasciculul de raze ar putea schimba culorile”, a declarat directoarea Isabelle Pallot-Frossard pentru AFP.
AGLAE funcționează pe bază de heliu și hidrogen, la viteze cuprinse între 20.000 și 30.000 de kilometri pe secundă, iar obiectul analizat emite radiații care pot fi captate și analizate.
Printre primele obiecte care vor fi testate de nou-configuratul accelerator se numără statuete romane care au fost descoperite în forumul antic Bavay (Franța), aflat în apropiere de granița cu Belgia.
Vechiul accelerator, care a fost construit în 1988, putea funcționa doar între opt și zece ore pe zi. Cel nou poate funcționa fără oprire.
(Copyright foto: tungtopgun / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național