Sinteza modificărilor aduse Programului IMM FACTOR
Numărul 10, 16-22 mar. 2021 » Curier legislativ
Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 15/2021 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia a fost publicată în Monitorul Oficial 245 din 11 martie 2021.
Vă prezentăm mai jos, detaliat, prevederile acestui act normativ:
Vă reamintim că Programul IMM FACTOR, aprobat prin OUG nr. 146/2002 este un Produs de garantare a creditului comercial, care are ca obiectiv sprijinirea accesului la finanțare al întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate pentru finanțarea creditului comercial.
Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de finanțator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring acordată de finanțator beneficiarului eligibil, exclusiv dobânzile, comisioanele și alte cheltuieli aferente finanțării garantate cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni.
Principalele modificări aduse OUG nr. 146/2020:
1. Costul aferent finanțărilor de tip factoring, acoperit prin grant în procent de 50% din bugetul Ministerului Finanțelor, este dobânda aferentă sumelor avansate de finanțator beneficiarului.
Vechea prevedere: Costurile aferente finanțărilor de tip factoring, care pot fi acoperite prin grant în procent de 50% din bugetul Ministerului Finanțelor Publice sunt: dobânda aferentă sumelor avansate și comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare și administrare creanțe.
2. Întreprinderile mici și mijlocii care au contractat finanțările garantate beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea integrală a comisionului de risc și a celui de administrare și din valoarea rezultată prin aplicarea unui procent de 50% la valoarea dobânzilor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.
Vechea prevedere: Întreprinderile mici și mijlocii care au contractat finanțările garantate beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, valoarea comisionului de administrare și valoarea rezultată din aplicarea unui procent de 50% la valoarea dobânzilor și a comisionului de factoring, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere.
3. Grantul acoperă 50% din valoarea dobânzilor pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanțării, iar costurile de garantare sunt acoperite de grant pe toată perioada de valabilitate a garanției, aferente facilităților de factoring acordate până la data de 30 iunie 2021, în cadrul schemei.
Vechea prevedere: Grantul acoperă 50% din costurile de finanțare pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanțării, iar costurile de garantare sunt acoperite de grant pe toată perioada de valabilitate a garanției, aferente facilităților de factoring acordate până la data de 31 decembrie 2020, în cadrul schemei. Tipul de beneficiar În primul an În al 2-lea - al 3-lea an În anul 4 IMM 15 puncte de bază 15 puncte de bază 25 de puncte de bază.
4. Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit garanții de stat, acorduri de finanțare în legătură cu granturile de la pct. 2, este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și data de 30 iunie 2021. Perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de finanțare este de 8 luni de la data acordării finanțării, iar perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de garantare este de maximum 12 luni de la data acordării garanției.
Vechea prevedere: Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit garanții de stat, acorduri de finanțare în legătură cu granturile, este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și data de 31 decembrie 2020. Perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de finanțare este de 8 luni de la data acordării finanțării, iar perioada de acordare a granturilor care acoperă costurile de garantare este de maximum 12 luni de la data acordării garanției.
Important!
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (11 martie 2021), acordarea grantului până la data de 30 iunie 2021 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzute la Capitolul II din OUG nr. 146/2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență și data de 30 aprilie 2022.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, prevăzută la cap. II din OUG nr. 146/2020, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit contracte de garanție/acorduri de finanțare aferente, este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență (11 martie 2021) și 30 iunie 2021.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale