Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor
Numărul 44, 21-27 nov. 2017 » Conectarea la era digitală
Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent și decât tradiționalele PC-uri, informează News.ro. În primele trei trimestre ale anului, 0,68% dintre telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deși pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecție din zona de mobile de până acum. Aceasta în pofida măsurilor de securitate luate de Google în ultimii doi ani. Problema, conform unui studiu pe tema securității realizat de Nokia, o reprezintă magazinele terțe de aplicații, nu atât magazinul oficial Google Play.
Spre deosebire de iOS, unde există un singur magazin de aplicații, aplicațiile de Android pot fi instalate atât din magazinul oficial, cât și din magazine terțe. Aceste magazine terțe țin fie de producători de telefoane, fie de diverși dezvoltatori. Cea mai mare amenințare la adresa utilizatorilor o constituie aplicațiile-capcană prin care sunt livrați troieni. Aceste aplicații promovează diverse facilități sau chiar încearcă să păcălească utilizatorul că aparțin unui dezvoltator cunoscut, precum Facebook sau Google. După instalare, acestea copiază un malware care poate fi creat pentru furt de date sau chiar pentru controlul de la distanță al anumitor funcții ale telefonului.
Astfel de amenințări periculoase reprezintă jumătate din totalul malware-urilor depistate până acum care vizează Android. Printre acestea se regăsesc și așa-numitele ransomware-uri – un tip de malware care blochează accesul la fișierele utilizatorului, cerând bani pentru eliberarea acestora.
Conform aceluiași studiu, Android a devenit cea mai vizată platformă când vine vorba de malware – în 2017 au fost infectate mai multe telefoane cu Android decât PC-uri. Din totalul dispozitivelor infectate anul acesta, 68,5% au fost smartphone-uri cu Android, iar 28% – PC-uri cu Windows.
(Copyright foto: rido / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național