Soldul investiţiilor străine directe, 75,851 miliarde euro, la 31 decembrie 2017
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Direct de la sursă
Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în anul 2017 a înregistrat valoarea de 4,797 miliarde euro, potrivit cercetării statistice pentru determinarea ISD, realizată de Banca Naţională a României (BNR), în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS). Din acest total, 3,968 miliarde euro au reprezentat aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,235 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 1,733 miliarde euro), iar 829 milioane euro reprezintă credit net de la investitorii străini.
Aceeaşi cercetare relevă că soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2017 a atins 75,851 miliarde euro, din care: 52,746 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,5%); 23,105 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini (30,5%).
Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 5,259 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,068 miliarde euro, şi pierderile întreprinderilor ISD care au consemnat pierderi, în valoare de 2,809 miliarde euro.
Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 618 milioane euro și au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.
Cercetarea statistică ISD a fost realizată în conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională al Fondului Monetar Internaţional, ediţia a 6-a (BPM6). (Al.R.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice