Solidaritatea și virtuțile comunicării
Numărul 15-16, 23 apr. - 4 mai 2020 » La început a fost cuvântul...
Mai ales în împrejurările actuale este extrem de important să se enunțe și să se concretizeze teme de cel mai larg interes public, astfel încât să fie inteligibile și percutante, inclusiv prin respectarea exigențelor impuse de regulile lingvistice și de principiile logice. Este, însă, păcat că multe scopuri net pozitive nu sunt „servite” și de exprimări corecte. Câteva exemple sunt, credem, relevante.
Într-o emisiune TV, s-a afirmat că „interesul public, alături de interesul cetățenesc, determină…”. Avem, oare, de-a face, în acest caz, cu două categorii de „interese”? Este limpede că „interesul public” nu reprezintă altceva decât suma și sinteza „intereselor cetățenilor”. Tot într-o emisiune TV, un participant la o dezbatere consacrată modalităților de ieșire din criză a spus: „Este încurajator să constatăm că avem profesioniști nu numai devotați, ci și dedicați țării și oamenilor ei”. Să ne întrebăm, totuși: „devotamentul” și „dedicarea” sunt, la rândul lor, două atitudini separate de acel neinspirat „și”? Aici intervine și raportul dintre parte și întreg, întrucât „dedicarea” este o componentă organică a „devotamentului”. În același timp, nu poate fi concepută „țara” fără „oamenii ei”, așa că nici aici nu avem de-a face cu entități diferite, ci cu un singur tot.
Nu mai puțin eronată a fost și o formulare dintr-un editorial publicat de un cotidian bucureștean: „Energizarea acțiunilor de solidaritate reprezintă dovada vie a dinamizării procesului de susținere reciprocă a intereselor comune.” În sensul metaforic al noțiunii de „energizare” este inclusă organic „dinamizarea”, iar „susținerea reciprocă a intereselor comune” este exact una dintre definițiile cele mai expresive ale „solidarității”.
Prin urmare, nimic nu justifică formulările greșite, nici măcar (sau mai ales) atunci când se emit, se susțin idei valoroase. Exprimarea corectă este tocmai elogiul meritat la adresa unor asemenea idei. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial