Șomaj: 7,8% în UE, 5,4% în România
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Breviar statistic
În mai 2017, rata șomajului în Uniunea Europeană s-a menținut, pentru a doua lună consecutiv, la 7,8%, un minim care nu a mai fost atins din decembrie 2008, potrivit celui mai recent comunicat al biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat. În România, deși a fost consemnată o ușoară creștere față de aprilie, rata este de 5,4%, cu mult mai mică decât cea raportată la nivelul UE, de altfel o tendință care continuă de mai mult timp.
Din rândul celor 28 de state membre, cel mai scăzut șomaj a fost înregistrat în Cehia, respectiv 3%, în timp ce la polul opus se află Grecia și Spania (17,7%). În România, în luna mai, erau 478.000 de șomeri, cu circa 6.000 mai mulți față de aprilie 2017.
„În același timp, la nivelul UE, numărul persoanelor fără un loc de muncă a coborât, în luna mai, la aproape 19 milioane. Acest lucru poate fi considerat o ameliorare, în condițiile în care, în urmă cu un an, erau peste 21 de milioane de șomeri”, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.
În rândul tinerilor din UE (sub 25 de ani), șomajul a coborât la 16,9%, de la 19% în urmă cu un an. Peste 400.000 dintre cei 585.000 de tineri fără un loc de muncă, de la nivelul UE, sunt din zona euro. În cele 19 state ale zonei euro șomajul a rămas la 9,3%, la fel ca în aprilie. Acesta este cel mai scăzut nivel începând din martie 2009.
(Copyright foto: ximagination / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național