Sondaj: 40% dintre angajați ar pleca din companie dacă li s-ar cere să lucreze preponderent de la birou
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Analize și sinteze
Patru din zece angajați (40%) și-ar căuta alt loc de muncă dacă angajatorul le-ar solicita să lucreze preponderent de la birou, iar ei nu și-ar dori acest lucru, iar 62% dintre salariați vor să muncească remote pentru a fi eficienți, conform unui sondaj realizat de o platformă online dedicată angajaților din România, relatează Agerpres. Astfel, datele centralizate de Undelucram.ro arată că aproximativ o treime (33%) dintre specialiștii în resurse umane chestionați au răspuns că în companiile pe care le reprezintă angajații lucrează de la birou două zile pe săptămână.
În prezent, 61% dintre angajați lucrează preponderent de acasă (3-5 zile pe săptămână), iar restul de la birou. Totodată, 72% își doresc să continue să muncească remote, în timp ce doar 28% ar vrea să lucreze preponderent de la birou (3-5 zile pe săptămână).
Potrivit sursei citate, cei care preferă să lucreze de acasă au ales acest mod de a munci pentru că li se pare mai eficient (62%) sau pentru că pot să aibă grijă și de familie și casă în timpul programului de lucru (57%). De asemenea, în jur de 13% dintre cei chestionați au afirmat că le place să lucreze de acasă, deoarece acest lucru le permite să aibă încă un job.
Dacă ar fi să se întoarcă să lucreze de la birou, în jur de 65% din totalul celor intervievați ar face acest pas doar dacă ar fi o cerință din partea companiei. În acest context, aproape jumătate (50%) dintre respondenți spun că ar munci de la birou pentru a socializa, iar 27% din motive legate de eficiență.
Pe de altă parte, în cazul în care compania le-ar cere să lucreze 3-5 zile pe săptămână de la birou, peste jumătate dintre salariați (54%) nu ar fi de acord.
De asemenea, dacă li s-ar cere să lucreze în majoritatea timpului de la birou și ei nu ar dori acest lucru, aproximativ 40% dintre salariați și-ar căuta un alt loc de muncă. Totodată, aproximativ 36% ar vorbi cu alți colegi pentru a convinge managementul și departamentul de HR să schimbe această decizie, iar 25% s-ar conforma deciziei de a merge la birou pentru că nu au alternative.
Pe același subiect, sondajul relevă faptul că mai bine de jumătate dintre angajați (52%) spun că angajatorii nu i-au întrebat ce cred atunci când au decis cum se desfășoară modul de lucru. În schimb, 90% dintre specialiștii în Resurse Umane chestionați susțin că și-au consultat salariații cu privire la întoarcerea la munca de la birou. În același timp, aproximativ 7% nu au făcut acest lucru, iar 3% spun că o vor face.
Majoritatea experților în HR (83%) afirmă că au discutat anul acesta în departament sau cu managementul companiei despre ideea de a rechema angajații să lucreze preponderent de la birou, 13% nu au vorbit despre acest subiect și în viziunea a 4% discuția nu își are rostul pentru că, în ultimii doi ani, au lucrat doar de acasă.
În jur de 90% dintre specialiștii în HR spun că managementul susține un echilibru între munca de la birou și cea de acasă. Aproximativ 6% dintre experții HR afirmă că managerii încurajează munca de acasă, iar 4% ar dori să cheme angajații la birou.
Experții în resurse umane declară că, în urma discuțiilor avute cu managementul companiei, au hotărât: munca să se desfășoare de la birou două zile pe săptămână (32% dintre specialiștii în HR), munca să fie de la birou patru zile pe săptămână (19%), decizia să fie a angajaților (12%), munca să fie trei zile pe săptămână de la birou (9%), angajații să vină în fiecare zi la birou (7%), angajații să lucreze patru zile remote și una de la birou (3,3%), exclusiv remote - cu anumite excepții (3,1%) și angajații să lucreze trei zile remote (2,9%).
Peste jumătate dintre specialiștii în Resurse Umane (54%) menționează că există reguli privind telemunca în companiile pe care le reprezintă, în timp ce 44% dintre angajatori au răspuns că vor stabili astfel de reguli.
Principalele îngrijorări ale reprezentanților din departamentele HR privind munca remote sunt: faptul că angajații nu mai comunică la fel de bine unii cu alții - ceea ce poate afecta eficiența (33%), tendința ca angajații să nu își mai dorească să lucreze de la birou (29%), eficiența angajaților (24%), menținerea motivării angajaților (24%), faptul că inițiativele de HR nu mai sunt suficient de vizibile (10%) și faptul că urmează o criză economică în care este nevoie ca angajații să fie mai uniți și eficienți, iar aceștia nu vor să revină la birou (8%).
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.813 angajați și 537 de experți în Resurse Umane (HR).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane