Sondaj: Aproape un sfert dintre investitorii români se tem de o recesiune globală în acest an
Numărul 5, 8-14 feb. 2023 » Analize și sinteze
Aproape un sfert dintre investitorii români (23%) se tem de o recesiune globală în acest an, 21% se tem de inflație și 18% de un conflict internațional, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de investiții, citat de Agerpres. Totodată, 9% dintre aceștia se tem de o eventuală majorare a impozitelor.
"28% dintre investitorii individuali români consideră în continuare inflația ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor în primele trei luni ale acestui an. Inflația este urmată în clasamentul riscurilor de o posibilă recesiune a economiei globale, de conflictele internaționale și de îngrijorările legate de starea economiei românești. În contextul în care în societatea românească se discută în prezent despre o eventuala creștere a impozitelor, doar 9% dintre investitori se tem de această posibilitate. Întrebați despre riscurile pentru întregul an 2023, cifrele se schimbă: 23% dintre investitori se tem de o recesiune globală, 21% se tem de inflație și 18% de un conflict internațional", a arătat analistul eToro Bogdan Maioreanu.
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, pentru acest an, 26% dintre investitorii români se așteaptă la randamente de până la 10%, 22% anticipează câștiguri cuprinse între 10 și 20%, în timp ce 12% prevăd randamente cuprinse între 20 și 30%, iar 11% se așteaptă la câștiguri de peste 30%. Întrebați care sunt piețele care oferă cele mai bune oportunități în acest trimestru, 36% dintre respondenți au indicat Europa, 30% SUA și doar 11% privesc spre China. Clasamenul se menține și în ceea ce privește perspectivele de investiții pentru întregul an. Doar un sfert dintre investitorii români se așteaptă la pierderi în 2023, precizează sursa citată.
Potrivit sondajului, scăderile burselor de valori din 2022 nu i-au speriat pe 72% dintre investitorii români. Mai mult, o treime dintre acești investitori (33%) consideră că piețele vor avea rezultate mai bune în acest an, 31% afirmă că piețele sunt ciclice, 29% că piețele fluctuează și spun că sunt investitori pe termen lung iar 29% s-au bucurat să cumpere active de calitate la prețuri mai mici.
Până în prezent, piețele confirmă așteptările pozitive ale investitorilor, indicele american S&P 500 înregistrând o creștere de 7,72% de la începutul anului până în prezent, indicele german DAX a crescut cu 10%, iar indicele chinezesc Shanghai a crescut cu 6,39%.
Pentru următoarele trei luni, doar 21,4% dintre investitori au declarat că vor investi mai puțin decât de obicei, iar motivul principal pentru 41% dintre ei este necesitatea de a folosi acești bani pentru a acoperi costurile crescânde ale gospodăriei. Un sfert dintre respondenți folosesc banii de investiții pentru a crea un fond de urgență pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute sau pierderea veniturilor, iar aproape 20% acumulează bani în plus pentru a investi atunci când piețele vor arăta mai bine. În ceea ce privește regiunile istorice, 31% dintre investitori sunt din Muntenia, 21% din Transilvania și 20,6% din Moldova. De asemenea, sondajul arată că există o disparitate de gen atunci când vine vorba despre investiții - două treimi dintre investitori fiind bărbați (67%), în timp ce doar 33% dintre investitori sunt femei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane