Sondaj BestJobs: Opt din zece tineri studenți plănuiesc să se angajeze în timpul studiilor
Numărul 39, 5-11 oct. 2022 » Roza vânturilor
Aproape 80% dintre tinerii studenți (79,4%) vor să se angajeze în timpul studiilor, iar aproape jumătate dintre ei caută un loc de muncă în domeniul pe care îl studiază, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, citat de Agerpres. Conform cercetării, în fiecare an în România peste 130.000 de studenți devin absolvenți. La aceștia se adaugă cei care sunt încă pe băncile facultăților și sunt dispuși să muncească pentru a acumula experiență sau pentru a se întreține pe parcursul anilor de studii.
Sondajul realizat în rândul tinerilor studenți relevă faptul că opt din zece respondenți (79,4%) au de gând să se angajeze în timpul studiilor. Dintre aceștia 46% vor să se angajeze în domeniul pe care îl studiază, în timp ce pentru aproape 44% nu contează domeniul, ci doar să își asigure independența financiară.
Topul celor mai dorite zece domenii cu cea mai mare pondere de angajări a absolvenților și tinerilor fără experiență sunt la acest moment: HoReCa - o pondere de peste 30% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 480 de euro, Customer Service (26% și un salariu mediu de 650 euro), Retail (18% și un salariu mediu de 570 euro), Producție&Logistică (14% și un salariu mediu de 565 euro), Marketing&Publicitate (7% și un salariu mediu de 600 euro), Auto&Transporturi (6,5% și un salariu mediu de 550 euro), Financiar&Contabilitate (5,4% și un salariu mediu de 750 euro), Inginerie (5,1% și un salariu mediu de 800 euro), Juridic (4,7% și un salariu mediu de 850 euro) și IT (3,53% și un salariu mediu de 900 euro).
În același timp, deficitul forței de muncă în anumite domenii face angajatorii să se „bată” pe absolvenții cu specializări, precum IT și inginerie, agricultură, medicină și pharma, robotică și electrotehnică sau limbi străine (mai ales germană, rusă și limbile mai rare cum sunt cele nordice, mandarină sau arabă).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile