Sondaj BNR: 42% dintre IMM spun că nivelul cursului de schimb le afectează activitatea
Telex » Știri 19 decembrie 2019
42% dintre IMM și 34% dintre corporații au indicat că nivelul cursului de schimb le afectează deja activitatea, iar 31% dintre IMM, respectiv 23% dintre corporații au indicat că niciun nivel al deprecierii monedei naționale nu le-ar afecta, arată un sondaj al BNR, citat de Mediafax. Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 11 000 de companii nefinanciare, dintre care circa 86% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv.
La momentul completării chestionarului, 41% dintre companiile importatoare erau îngrijorate de nivelul actual al cursului de schimb. În contextul în care Uniunea Europeană (în special Germania, Italia și Franța) reprezintă principalul partener de comerț exterior cu bunuri, o evoluție nefavorabilă a cursului leu-euro poate afecta semnificativ performanțele companiilor expuse, inducând vulnerabilități în economie.
Conform sondajului, o depreciere a monedei naționale până la 4,9 lei față de euro ar afecta activitatea a 20% dintre exportatori și 23% dintre importatori.
Grupând firmele în funcție de valoarea adăugată încorporată în produse, reiese că acelea care oferă servicii bazate pe utilizarea într-o măsură mai redusă a cunoașterii sunt afectate de evoluția cursului de schimb într-o măsură mai mare, comparativ cu firmele intensive în cunoaștere sau cu grad înalt de tehnologizare (43% dintre companiile less knowledge-intensive services sunt deja afectate, comparativ cu 34%, knowledge-intensive services, și 37%, high-tech).
Pe de altă parte, un curs mai puternic al leului față de euro ar afecta 52% dintre firmele exportatoare și 48% dintre firmele importatoare, conform răspunsurilor companiilor. Dintre exportatori, 29% declară că sunt deja afectați de cursul de schimb, comparativ cu 22% din importatori care susțin acest lucru.
Eventualitatea aprecierii monedei naționale față de euro nu ar afecta, indiferent de nivelul atins, 41% dintre companiile implicate în sondaj (în cazul corporațiilor, procentajul fiind mai mic, de 32%). Ponderea companiilor care nu sunt afectate de o apreciere a leului a rămas relativ constantă în ultimii doi ani.
Sondajul arată că, în linie cu creșterea economică înregistrată în ultimii ani, majoritatea problemelor de natură a afecta activitatea firmelor din România și-au redus intensitatea. Astfel, comparativ cu sondajul precedent, mai puține companii nefinanciare au opinat că aceste probleme sunt de o amplitudine mare sau foarte mare. Excepția este reprezentată de lipsa forței de muncă bine pregătite, acest aspect fiind un dezechilibru structural al economiei românești care a fost indicat ca reprezentând o problemă presantă de un număr mai ridicat de respondenți față de sondajul anterior.
Se menține nivelul foarte ridicat al numărului de firme care apreciază că nivelul fiscalității, respectiv impredictibilitatea mediului fiscal reprezintă probleme presante mari și foarte mari (60, respectiv 58% din companii). Similar exercițiilor precedente, accesul la finanțare este considerat a fi o problemă mare sau foarte mare de către un număr redus de firme.
Intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu exercițiul anterior. Astfel, 62% dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66% nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare.
Companiile continuă să fie vulnerabile la o evoluție nefavorabilă a cursului de schimb și la o eventuală creștere a ratei dobânzii. În contextul intermedierii financiare reduse care caracterizează economia, companiile care ar apela la credite bancare apreciază în mod majoritar că nivelul costului de finanțare ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul. În plus, o majorare cu până la 3 puncte procentuale a dobânzii în lei ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului pentru 54% dintre companiile cu credite în lei, conform răspunsurilor.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice