Sondaj eJobs: 5 din 10 angajați români și-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Roza vânturilor
Jumătate dintre angajații români și-au schimbat locul de muncă cel puțin o dată în ultimii doi ani, iar principalele motive invocate au fost un salariu mai bun la noul job sau volumul prea mare de muncă, în timp ce o treime au plecat pe fondul concedierilor, arată rezultatele unui sondaj publicat de platforma de recrutare online eJobs România, relatează Agerpres. Pe de altă parte, conform autorilor sondajului, 40% dintre respondenți spun că nu și-au mai schimbat locul de muncă dinainte de 2019, decizie motivată fie de o nevoie crescută de stabilitate în contextul tulbure creat de pandemie, fie de implicațiile economice care i-au urmat. Anii 2020 și 2021 au fost cei ai mutărilor profesionale pentru 30% dintre angajați, iar 2022 a adus curajul de a încerca un nou job pentru 20% dintre participanții la sondaj.
Rezultatele sondajului arată că patru din zece persoane (40%) care și-au schimbat locul de muncă în ultimii doi ani au fost motivate de un salariu mai mare, 14% au afirmat că nivelul de încărcare cu atribuții îi depășea, iar 12% au vrut să încerce un alt domeniu de activitate pentru că nu le mai plăcea ceea ce făceau. Totodată, 27% au fost nevoiți să plece din companie pe fondul unui val de disponibilizări, în timp ce pentru 3% motivul a fost legat de refuzul primit de la angajator de a lucra de acasă.
Potrivit sursei citate, 41% dintre cei chestionați au declarat că noul job a presupus și o promovare, 49% lucrează pe aceeași poziție, iar pentru 11% mutarea a însemnat o retrogradare la nivel profesional. Cu toate acestea, 7 din 10 au acum un salariu mai mare decât la locul de muncă anterior.
La momentul actual, 35% dintre respondenți își caută în mod activ un nou loc de muncă și aplică pentru posturile nou apărute în piață, 44% urmăresc ce poziții scot angajatorii pe platformele de recrutare, însă nu aplică deocamdată, și doar 21% sunt complet mulțumiți de locul de muncă actual și, prin urmare, nici nu aplică, nici nu urmăresc oportunități de angajare.
Principalele criterii pe care le au în vedere cei care iau în calcul acest pas sunt obținerea unui salariu mai mare (menționat de 47% dintre participanții la sondaj), să poată lucra de acasă (21%), să intre într-un domeniu mai stabil decât cel în care lucrează în prezent (11%), să aibă mai multe beneficii extrasalariale (8%), să aibă o poziție mai bună decât cea curentă (7%) sau să le ofere ocazia de a se reloca în afara țării (2%).
Sondajul eJobs România a fost realizat pe un eșantion de 2.964 de respondenți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial