Sondaj: Jumătate dintre români consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit
Numărul 14, 13-19 apr. 2022 » Roza vânturilor
Jumătate dintre români consideră că situația lor financiară din acest an s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, relatează Agerpres. La întrebarea cum apreciază propria situație financiară în 2022 față de anul trecut, 49,4% din respondenți afirmă că aceasta s-a înrăutățit, 41,5% apreciază că situația lor financiară a rămas la fel și doar 9,1% consideră că s-a îmbunătățit.
În ceea ce privește perioada următoare, 42,3% cred că o vor duce mai rău și doar 28,3% se așteaptă ca situația lor financiară să se îmbunătățească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.
Întrebați dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenți spun că au făcut asta, în contextul în care piața din România s-a confruntat cu o creștere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.
Principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare îl reprezintă creșterea prețurilor la energie pentru 24,7% dintre respondenți, de trei ori mai mulți decât cei care sunt preocupați că și-ar putea pierde locul de muncă.
„Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuința și utilitățile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenți spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puțin de 20% din venituri cheltuielilor locative. 35,6% dintre respondenți spun că nu reușesc în fiecare lună să-și plătească facturile, iar dintre aceștia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună”, se precizează în comunicat.
În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă prețurile la energie (24,7%) se află și riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%), dar și riscuri la adresa sănătății în contextul pandemiei COVID-19 (16,3%). Creșterea ratei inflației și impactul asupra veniturilor și economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenți, iar o potențială penurie de alimente - pe 12,5% dintre ei.
Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna martie, pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenți sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate - 46,9% - sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice