Sondaj: Managerii se așteaptă la o revenire cu 5% a afacerilor în acest an
Telex » Știri 17 februarie 2021
Încrederea managerilor în economia românească a crescut în trimestrul al patrulea din 2020, după ce aceştia au recuperat o parte din pierderile suferite în pandemie, fiind aşteptată o creştere cu 5% a afacerilor în acest an şi o revenire la nivelul ante-pandemic în vara lui 2022. Acestea sunt rezultatele studiului CONFIDEX Q4 2020, publicate de Impetum Group, relatează Agerpres. Indicele CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor în economie, creşte de la 41 în trimestrele doi şi trei ale anului trecut la 45, dar este mai scăzut (43) în cazul companiilor mici care au fost mai afectate de pandemie.
„CONFIDEX ne arată în mod evident o atitudine mai optimistă a managerilor în ultimul trimestru din 2020, în principal ca urmare a scăderii la jumătate a pierderilor estimate la începutul pandemiei, iar asta va avea efect în evoluţia pozitivă a economiei noastre în acest an. Însă, optimismul din ultimul trimestru al anului trecut ar putea amâna alinierea companiilor către noua economie. Este o falsă ţintă să urmărim să ne întoarcem la ce era înainte, acum miza este să ne pregătim pentru noua economie”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.
Totodată, companiile încep să îşi reconfigureze spectrul de priorităţi şi devin tot mai interesate de digitalizare şi de redefinirea relaţiei cu clienţii. Dacă prima măsură e gândită pentru tranziţia spre normal, a doua e privită mai degrabă ca o măsură de adaptare şi precauţie în condiţii de carantină.
În ceea ce priveşte primul trimestru din 2021, procentajul celor care cred că PIB-ul va scădea s-a redus de la 73% la 46%, iar creşterea investiţilor şi a digitalizării reprezintă priorităţi pentru companii în următorul an. CONFIDEX relevă o pondere mai mică a celor care cred că şomajul va creşte (75% vs 54%) precum şi a celor care cred că inflaţia va creşte (70% vs 58%).
Până la finalul anului 2021, managerii estimează o recuperare cel puţin parţială în privinţa principalilor indicatori financiari ai companiilor. Ei se aşteaptă ca cifrele de afaceri şi investiţiile să înregistreze creşteri de 5% faţă de 2020, iar profitul să avanseze cu circa 1%. Totodată se aşteaptă şi la o creştere a numărului angajaţilor, dar şi a costurilor de producţie cu circa 2%.
Optimismul de la finalul anului trecut se reflectă şi în aşteptările privind revenirea la situaţia de dinainte de pandemie. Cei mai mulţi manageri aşteaptă o recuperare integrală a pierderilor provocate de COVID-19 în vara lui 2022.
În continuare, managerii văd o ieşire în criză în forma literei V, dar cu o revenire în două viteze, în condiţiile în care companiile au fost afectate în mod diferit de pandemie, aşa cum arată şi Indicele CONFIDEX. De exemplu, HoReCa rămâne în continuare sectorul cel mai lovit de pandemie.
De asemenea, companiile renunţă treptat la măsuri de austeritate, precum concedieri, şomaj şi reducerea activităţii. 70% dintre companiile medii şi mari şi 55% dintre cele mici, respondente la sondaj, consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, inclusiv investind pentru a rămâne competitive. Doar 27% consideră că reducerea costurilor e mai importantă în această perioadă.
În zona veştilor mai puţin bune, CONFIDEX arată că scade capitalul de lucru pentru 35% dintre manageri, cei mai mulţi susţin că relaţia cu băncile s-a înrăutăţit, iar accesul la creditare a devenit mai greoi. De asemenea, pandemia nu a rezolvat problema forţei de muncă, ce ocupă locul al doilea în topul provocărilor.
Majoritatea (85%) managerilor consideră că demararea campaniei de vaccinare împotriva COVID va avea impact pozitiv asupra economiei naţionale.
CONFIDEX Q4 2020 acoperă un eşantion de aproximativ 950 de companii din top 7 categorii de sectoare economice contributoare la PIB şi toate regiunile ţării: agricultură; industrie şi energie electrică; construcţii; comerţ; HORECA; transport, distribuţie, depozitare; servicii.
La studiu au răspuns doar directori generali şi manageri C-level, iar dintre companiile vizate 75% au peste un milion de euro cifră de afaceri şi 31% peste 5 milioane euro cifră de afaceri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național