Sondaj: Nouă din zece companii oferă angajaților beneficii extrasalariale; tichetele de masă și cadourile în bani, în top
Numărul 7, 22-28 feb. 2023 » Roza vânturilor
Cadourile în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, sunt beneficiile pe care majoritatea angajatorilor (peste 85%) le oferă suplimentar salariaților, arată rezultatele unui sondaj EY, citat de Agerpres. La nivel general, 93% dintre respondenți au declarat că oferă angajaților, pe lângă salariul de încadrare, diverse alte beneficii. Astfel, în topul celor mai populare beneficii se află tichetele de masă - cu 9 din 10 companii care apelează la acest stimulent adăugat la pachetul salarial.
De asemenea, mai mult de 85% dintre companii oferă cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale, precum sărbătorile de Paște, Crăciunul, Ziua Copilului - 1 Iunie, 8 Martie etc.
Potrivit sursei citate, decontarea contravalorii transportului la și de la locul de muncă este o altă extra facilitate pe care 67% dintre angajatori o oferă propriilor salariați.
În ierarhia beneficiilor urmează, în ordine descrescătoare ca pondere: primele de asigurare voluntară de sănătate și/sau servicii medicale furnizate sub formă de abonament (60%), asigurări de viață și/sau profesionale (aproape 40%), cotizații suplimentare la fondurile de pensii facultative (32%).
Consultanții EY precizează că, începând din luna februarie 2023, angajatorii pot include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile (această categorie intră în lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de bază) și "contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană".
Sondajul de specialitate relevă faptul că opt din zece angajatori au afirmat că sunt la curent cu noutățile fiscale în ceea ce privește beneficiile salariale, așa cum sunt prevăzute de OUG nr. 16/2022, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Dintre cei intervievați, doar trei din zece angajatori consideră că modificările legislative nu au vreun impact în politica de compensații și beneficii.
Cu toate acestea, 80% dintre respondenți consideră că noile modificări legislative nu le impactează semnificativ bugetul alocat în prezent, astfel preconizează că nu vor suporta costuri suplimentare în mod substanțial.
"Singura egalitate din sondajul EY s-a înregistrat la întrebarea privind varianta pentru care vor opta în cazul în care vor surveni modificări legislative cu impact asupra costurilor și, astfel, vor fi nevoiți să efectueze modificări ale politicii actuale de beneficii. Jumătate dintre companiile respondente au declarat că, la nevoie, vor opera modificări ale categoriilor de beneficii, astfel încât să păstreze bugetul actual și, deci, să nu suporte cheltuieli suplimentare. Cealaltă jumătate, partea plină a paharului, se arată deschisă creșterii bugetului actual de compensații și beneficii salariale, ținând cont și de facilitățile fiscale ce pot aduce plusvaloare, atât din perspectiva angajatorului, cât și din perspectiva salariatului", se precizează în concluziile cercetării.
Studiul EY România pe tema beneficiilor extrasalariale este bazat pe răspunsurile a 114 respondenți, membri din echipe de conducere cu funcții de la middle-management, până la CEOs/Managing Partners, Chief Financial Officer, președinți, directori, din diverse companii active în următoarele sectoare: comerț (19,7%), servicii profesionale - cercetare, consultanță, comunicare (7,9%), IT, software și internet (13,2%), servicii financiare (10,5%), imobiliare/construcții (10,5%), industria grea (3,9%), industria farmaceutică (3,9%), agricultură (2,6%), industria auto (2,6%), telecomunicații (1,3%), petrol și gaze (1,3%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național