Sondaj: Românii își doresc pensii duble față de posibilitățile statului, dar nu își permit să economisească
Telex » Știri 3 noiembrie 2022
Românii așteaptă pensii duble față de ceea ce poate să ofere în prezent statul român, deși majoritatea covârșitoare nu economisește și spune că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, relevă un sondaj de opinie derulat la nivel urban de către ISRA Center la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
La întrebarea „care credeți că este valoarea unei pensii decente cu care să vă descurcați”, valoarea medie a răspunsurilor a fost de 3.650 de lei, nivel mai mult decât dublu față de 1.736 lei, cât este pensia medie de stat din sistemul contributiv, se arată într-un comunicat al APAPR care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice din octombrie 2022.
În prezent, doar circa 7% dintre pensionarii din sistemul public încasează o pensie lunară mai mare de 3.650 de lei, scrie Agerpres.
83% dintre români spun că nu economisesc nimic pe cont propriu în vederea pensionării, 55% dintre români se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă, în timp ce doar 37% au încredere că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. Tot 55% spun că nu le este clar ce pensie vor primi de la stat, pentru că nivelul pensiei depinde de factorul politic, relevă cercetarea sociologică.
Cât privește Pilonul II, procentul românilor care au auzit de acesta a urcat la 90%, față de 85% în 2019, 75% știu că banii acumulați în Pilonul II reprezintă proprietatea privată a celor care contribuie la acest sistem (față de 73% în 2019) iar 66% știu că sunt participanți și contribuie la Pilonul II (în creștere față de 55% în 2019). Totodată, 55% știu că banii din acest pilon sunt garantați prin lege și nu pot fi pierduți (în scădere față de 63% în 2019) iar 23% cunosc câți bani au acumulat în contul personal din Pilonul II și au indicat o sumă medie de peste 17.400 de lei.
Doar 10% cunosc că procentul de contribuție aferent Pilonului II este de 3,75% din venitul brut (în creștere față de 4%, câți știau în 2019).
Pe de altă parte, o treime din populația urbană a României se declară într-o situație financiară dificilă. 30% dintre cei intervievați spun că „este dificil, dar ne descurcăm să acoperim nevoile de bază” (față de 20% în 2019), în timp ce procentul celor care spun „avem o situație financiară bună” a scăzut la 27% în 2022, față de 35% în 2019. Contextul economic actual a influențat puternic percepția românilor cu privire la problemele de zi cu zi. Întrebați care este cea mai mare problemă actuală în Romania, 29% au răspuns inflația ridicată, 10% au spus veniturile mici, doar 4% indicând corupția - o situație total diferită față de sondajul similar derulat în 2019, când 6% indicau inflația, 18% veniturile mici și 18% corupția, se precizează în comunicatul APAPR.
Sondajul de opinie, reprezentativ la nivel național pentru mediul urban, vârsta 20-55 de ani, venituri medii și peste, a fost derulat la finele lunii septembrie 2022 pe un eșantion de 1.103 respondenți, prin interviuri față în față, pe tableta (metoda CAPI), marja de eroare fiind de 2,9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial