Sondaj: Trei din zece români au carduri de credit
Numărul 40, 27 oct. - 2 nov. 2021 » Analize și sinteze
Trei din zece români au carduri de credit, rezultă dintr-un sondaj Finzoom realizat în rândul utilizatorilor de internet din România, relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, majoritatea spun că au achiziționat un astfel de card pentru a avea o rezervă de bani, iar când vine vorba despre folosirea cardurilor de credit, achizițiile cu plata în rate se află în topul preferințelor. 30% dintre cei care au răspuns sondajului Finzoom au deja un card de credit, 70% au cel puțin un card de debit, în timp ce 24% dintre respondenți spun că nu au niciun card.
Întrebați care a fost principala motivație pentru contractarea unui card de credit, cei mai mulți au nominalizat nevoia de a avea acces la o sumă de rezervă (32%), pe locul doi fiind intenția de a face achiziții importante (de exemplu electrocasnice) cu plata amânată.
În ceea ce privește caracteristicile cardului de credit pe care românii le consideră cele mai importante, rata dobânzii se află abia pe locul 3 (18% dintre respondenți), taxele și comisioanele pe locul 2 (22% dintre respondenți), iar pe primul loc este sistemul de rate fără dobândă – nominalizat de 25% dintre respondenți. În prezent, oferta de pe piața din România include carduri de credit cu 3-24 de rate fără dobândă.
La întrebările despre modul în care folosesc cardurile de credit, pe primul loc sunt achizițiile de electrocasnice (19%), urmate de plățile la supermarket (18%) și achizițiile online (17%). Doar 11% dintre respondenți au spus că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, cunoscut fiind faptul că în cazul retragerilor nu se mai aplică beneficii, precum perioada de grație, iar majoritatea băncilor percep dobânzi mai mari decât pentru plățile la comercianți.
Sondajul privind utilizarea cardurilor de credit a fost realizat online, în luna septembrie, pe un eșantion de peste 2.000 de respondenți din toată țara.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane